Dani piva u Daruvaru: 35 craftera, prvo pivo sa ekstraktom kanabisa Cannabeer

Čak 35 nezavisnih proizvođača domaćeg crafta predstavit će se na festivalu malih nezavisnih pivovara 'Danu nezavisnosti' u sklopu ovogodišnjih daruvarskih Dana piva koji će se održati 17. i 18. kolovoza, a na kojima će biti predstavljeno i prvo hrvatsko pivo s ekstraktom kanabisa - Cannabeer iz linije Peti element.

Pivovara Daruvar i grad Daruvar u tom gradu koji već 178 godina kontinuirano proizvodi pivo, tradicionalno organiziraju Dane piva, a unatrag tri godine i festival malih nezavisnih pivara Hrvatske pod nazivom 'Dan nezavisnosti' u sklopu kojega će biti održana i prva konferencija malih nezavisnih pivovara Hrvatske.

Organizatori u priopćenju naglašavaju da domaća nezavisna pivarska scena broji sve veći broj članova, a u toj novoj, ali vrlo dinamičnoj gospodarskoj grani radi oko 300 ljudi. Ističu da su domaći nezavisni pivari međusobno vrlo povezana zajednica, a među njima vlada konsenzus da je upravo nezavisnost njihova najveća vrijednost. Stoga će nezavisnost biti tema prve Konferencije malih nezavisnih pivara Hrvatske, u subotu, 17. kolovoza, u dvorcu grofa Jankovića u Daruvaru.

Nakon Konferencije pivari će posjetiteljima 'Dana nezavisnosti' ponuditi i prezentirati svoja piva, pa će tako struka i publika imati priliku kušati i Cannabeer - novo pivo iz linije Peti element i prvo hrvatsko pivo s ekstraktom cvijeta industrijske konoplje, majstora pivara Pivovare Daruvar Kreše Marića i predsjednika Udruge nezavisnih pivara.

Cannabeer je napravljen po tradicionalnoj češkoj recepturi, a ekstrakt cvijeta industrijske konoplje (Cannabis Sativa) daje mu potpuno novu aromu koja podsjeća na aromu kanabisa. Pivo je prepoznatljive zelenkaste boje odakle mu i naziv Green Power, jer podsjeća na 'zelene moći prirode.

'Dan nezavisnosti' počinje u petak u 18 sati na glavnom daruvarskom Trgu. Drugog dana 'Dana piva', u subotu, uz koncert Pshiomodo popa posjetitelji će moći uživati u pivu, craftu i Staročeškom po povoljnim cijenama, na šanku dugačom više od deset metara na glavnom daruvarskom Trgu.