U subotu 12. Gusarska bitka u Omišu

U omiškoj Gradskoj luci 18. kolovoza će se održati 12. Gusarska bitka, u organizaciji  Kulturno povijesne udruge Omiški gusari, u kojoj će sudjelovati više od stotinu naoružanih gusara, Mlećana te pripadnika povijesnih postrojba, Dubrovčana, Korčulana i Kliških uskoka, koji će uprizoriti tu veliku povijesnu bitku.

Riječ je o rekonstrukciji izvorne gusarske bitke koja se dogodila u 13. stoljeću. Rekonstrukcija bitke prikazuje borbu Mlečana na čelu sa zapovjednikom flote Akoncijem s Hrvatima, omiškim gusarima koje predvodi vladar Malduk. Nakon teške borbe omiški gusari pobjeđuju i zapovijedaju Mlečanima plaćanje naknade u zlatnicima za prolaz Bračkim kanalom, jer je to područje pod vlašću Omišana Mare nostrum - Hrvatsko more.

Direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella istaknula je kako se Omiš brendira u 'gusarski grad'. Imamo ostatke gusarstva u cijelom gradu, ali i ostatke podvodnog zida, mostine gdje su gusari u klopku hvatali neprijatelje Mlećane, a imamo i grob, odnosno spomenik omiškog gusara koji se nalazi u muzeju, kao i brojne druge ostatke poput tvrđava. U Dubrovniku se nalazi ugovor iz 12. stoljeća između Omišana i Dubrovčana o međusobnom nenapadanju. To je jedna ozbiljna priča. Omiš je pao pod vlast Mlećana 100 godina nakon Splita, što znači da su dugo održavali svoju neovisnost, te nikada nije bio osvojen od Turaka, naglasio je Stella. Posebno je istaknuo brze gusarske brodove koji su nadaleko poznati, baš kao i gusari po svojoj spretnosti kao pomorci, ali i dalmatinski način života koji je bio prije 800 godina, kao i život uz more i za more.

Gusarska bitka će se održati u subotu, 18. kolovoza kada se u Omišu očekuje deset tisuća domaćih i stranih gostiju. Program će početi dan ranije, u petak, 17. kolovoza, 'Gusarskim danom' kada će se popodne okupiti mali gusari za koje su pripremili dječje gusarske igre, druženje s Kliškim uskocima, ali i pravim gusarima.

Nakon svečane povorke na Toreti će Trio Gušt održati koncert, a središnji dio programa omiške 'Gusarske bitke' počinje u subotu svečanom povorkom povijesnih postrojba kroz stari dio grada. Navečer će se u Gradskoj luci održati bitka u kojoj će sudjelovati više od stotinu sudionika povijesnih postrojbi, dva velika jedrenjaka.i nekoliko drvenih brodica.