Između dva otoka fascinantna kulturna scena

Umjetni kanal između Cresa i Lošinja te otoke razdvaja, a pomoćni ih most spaja. Tu se nalazi gradić Osor koji ljeti možemo svrstati na kulturnu mapu Europe.

Osor, gradić od samo četrdeset stalnih stanovnika, teritorijalno pripada Cresu no administrativno je dio Malog Lošinja. Pomični most koji spaja ta dva otoka propušta plovila samo dva puta na dan.
Nekada davno je ovo otočje bila jedna općina Cres-Lošinj, ali mi se u javnosti predstavljamo u ovom turističkom smislu i definiramo kao Cresko-Lošinjski arhipelag što je naša velika snaga, kaže Ana Kučuć, gradonačelnica Malog Lošinja.

A ta snaga očituje se u rekordnoj sezoni, od 26 tisuća gostiju u Lošinju. Najbrojniji su u auto kampovima, potom hotelima te u privatnom smještaju.

Stotinjak izvođača, skladatelja te publike klasične glazbe stiglo je i ovoga ljeta na Osorske glazbene večeri, po četrdeset i treći put - na 16 koncerata u mjesec dana. Osorska kulturna scena ove godine bilježi i desetu obljetnicu Međunarodnoga festivala karikatura Oskarfest, a Osor obilježava i tisućitu godinu uporabe kune kao platežnog sredstva.

Karikature se u Osoru mogu pogledati do kraja listopada, a uživati u Osorskim glazbenim večerima može se do 18. kolovoza.