'Pod balkonima' treći premijerni naslov na Dubrovačkim ljetnim igrama

Predstava 'Pod balkonima', rađena po motivima istoimene zbirke novela Ranka Marinkovića, treći je premijerni dramski naslov na 69. Dubrovačkim ljetnim igrama. Premijera će se održati 18. kolovoza u parku dubrovačkog sveučilišnog kampusa.

Intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski istaknula je kako predstavu krase tri privilegija. Prvi je što imamo Ranka Marinkovića na repertoaru Igara nakon 37 godina, a ni u Hrvatskoj se ne igra često. Iz okamenjenosti u školskoj lektiri napokon je izašao na svjetlost dana kroz ovaj projekt. Drugi je što imamo izvanrednu plejadu glumaca koji imaju što za reći, a treći je suradnja Hajračeka i Klepice, rekla je Ruždjak Podolski.

Pomoćnik intendantice za dramski program Saša Božić izjavio je kako je pri stvaranju programa Igara jedna od tematskih odrednica bila propitivanje kulturoloških odrednica Mediterana. Činilo se nužnim to istraživanje započeti s Marinkovićem. Odlučili smo se za rane pripovjetke, jer im je zajednički nazivnik Mediteran sa svojim gorko-slatkim kombinacijama. Marinković je u novelama opsjednut granicama zatvorenog svijeta, a baš takvi su danas Mediteran i Dubrovnik, rekao je Božić.

Redatelj Dario Harjaček, koji je na Igrama ostavio značajan trag predstavom Kate Kapuralica 2011. godine, naglasio je kako je namjera bila postaviti Marinkovića u današnjicu.

Festivalski dramski ansambl u ovoj predstavi čine Nikša Butijer, Marko Makovičić, Doris Šarić Kukuljica, Helena Buljan, Maro Martinović, Dado Ćosić, Dušan Gojić, Ugo Korani, Livio Badurina, Nataša Kopeč, Linda Begonja, Jelena Miholjević, Ema Pralas te Josip Brakus, Marin Klišmanić, Ivan Pašalić. Scenografkinja je Vesna Režić, kostimografkinja Doris Kristić, glazbu potpisuje Nenad Sinkauz, a dizajn svjetla Elvis Butković, dok je inspicijent Roko Grbin.

Premijera predstave 'Pod balkonima' u parku dubrovačkog sveučilišnog kampusa održat će se u subotu 18. kolovoza, a reprizne izvedbe zakazane su za 19., 20., 21. i 22. kolovoza.