43. Trka na prstenac u Barbanu

U Barbanu se od danas do nedjelje održava tradicionalna 43. Trka na prstenac, uz bogat popratni program.

Službeno otvorenje programa 43. Trke počinje danas podizanjem zastave. Prvi dan manifestacije posvećen je uglavnom kulturi i sportu te će posjetitelji tako moći pogledati turnir u briškuli, malonogometni turnir kao i nazočiti otvorenju izložbe Hede Gärtner 'Vrata Istre, stvarnost & snovi' i 'Usnuli kameni čuvari istarski kašteli i kule' u 21 sat u prostoru škole.

Trka za viticu, uvod u glavnu trku, na barbanskom Gradišću, održava se u subotu u 17 sati. Subotnji program donosi šaroliki izbor događaja od Robotrke na prstenac u kojoj sudjeluju učenici osnovnih škola, pa zatim turnir u pljočkanju, nogometnu revijalnu utakmicu, gađanje glinenih golubova.

U nedjelju, 19. kolovoza svečani početak i uvod u program 43. Trke na prstenac počinje oko 16 sati kada će sve uzvanike, goste i posjetitelje, povesti prema trkalištu promenadni koncert limene glazbe i nastup mažoretkinja. Trka započinje u 17 sati.

U Trci sudjeluje 16 konjanika, najbolji od 22-ojice koji su ove godine sudjelovali u treninzima, pripremama i konačno kvalifikacijskom natjecanju za sudjelovanje na Trci. Među 16 konjanika, koji će se na Gradišću boriti za Pticu prstrenac je jedan debitant, Bruno Celija, dok titulu slavodobitnika brani Maksimilijan Rojnić. Trka na prstenac konjičko-viteška igra prema zapisima prvi je put trčana 1696. godine, a obnovljena je 1976. godine.

Konjanici, obučeni u istarsku narodnu nošnju, moraju unutar 12 sekundi preći stazu dugačku 150 metara te kopljem pogoditi prstenac. Prstenac se sastoji od dva koncentrična kruga međusobno spojena tako da između čine četiri polja. Pogodak u sredinu donosi tri boda, iznad sredine dva, ispod jedan i sa strane po pola boda. Trče se tri utrke.

Pokrovitelji 43. Trke na prstenac su predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović i Istarska županija.