Svjetski prvak u ronjenju David Čustić: jednostavno sam rođen za to

Dugotrajno ulaganje u mlade, stručan sportski i pedagoški rad s njima višestruko se vraća Klubu podvodnih aktivnosti iz Kostrene i to već godinama jer su stalno u vrhu ronilačkih sportova u Hrvatskoj.

No prije dvije godine u klub je došao donedavni plivač riječkoga Primorja da bi radio s mladima kao trener, a kada je prije šest mjeseci i sam probao roniti na dah s perajama i bez peraja svi su shvatili da imaju potencijalnog prvaka u svojim redovima.

Na svjetskom prvenstvu u Italiji održanom prije mjesec dana David Čustić osvojio je srebro roneći bez peraja i zlato s novim svjetskim rekordom roneći s perajama. Stari je rekord također Hrvata Gorana Čolaka popravio za dva metra izronivši kod oznake od 258 metara. Potrebno je i ostati priseban, odnosno svjestan odmah nakon izrona, odgovarati na pitanja sudaca kako bi rekord bio priznat, a David je i taj test prošao.

U klubu kažu da je njegov napredak nevjerojatan i da se osobe s takvim mogućnostima u ronjenju na dah rađaju jednom u pola stoljeća. Reprezentacija Hrvatske ukupno je druga na svijetu, odmah iza Italije, a David se izvrsno uklopio u ionako vrhunsku reprezentaciju.

Pomladak Kostrene također napreduje uz rad s Davidom, djeca kažu - strog je, ali dobar trener.

Davida zanimaju i druge discipline u ronjenju na dah, nada se da će uz dosta vježbe i treninga napasti i dubinske rekorde. No već sada s ovako fantastičnim rezultatima sigurno će povući neke od mladih ronioca da još više istraže dubine našega lijepog mora ili da se posvete nekoj od bazenskih disciplina ronjenja na dah.