Rastušje ponosno na "svoga Tadiju"

Ime Dragutina Tadijanovića poznato je gotovo svima. Jedan od najvećih hrvatskih pjesnika rodio se 1905. u Rastušju kod Slavonskog Broda. Sva djela, osobne stvari, zbirke umjetnina ostavio je tom gradu, a njegova rodna kuća u Rastušju danas živi novim životom.

Rastušje, na blagim obroncima Dilja, ravnice i vinogradi koji ga okružuju, zauvijek su obilježili njegovo pjesništvo.

Njega i nazivaju pjesnikom zavičaja on je pjesnik Rastušja, tako da se uvijek njemu vraćao. Gdje god otišao uvijek je bio njegov kraj, taj što ga je inspirirao iznova, kaže Dajana Breznik, kustosica Spomen-doma Dragutina Tadijanovića.

Rastušje je danas ponosno na, kako su ga zvali, svoga Tadiju. Pazi se na njegovu ostavštinu. Tadijanovićeva rodna kuća danas je spomen-dom, ali u njoj se i živi, kao i 1905., kada je Tadija rođen. Već četiri generacije od Tadijanovića na ovamo su one koje žive u njegovoj rodnoj kući i koje, krenuvši od Tadijanovića i njegovih roditelja, njeguje i baštini Tadijanovićevu poeziju, posjete rodnoj kući.

Obitelj Bjelobrk, uza svu obnovu i prilagodbu imanja Tadijanović seoskome turizmu i poučnim posjetima mladih, zadržala je duh koji je toliko snažno, cijeloga života, više od 102 godine, inspirirao dvostrukog kandidata za Nobelovu nagradu:
Rodna kuća Dragutina Tadijanovića u Rastušju  i spomen doma Dragutina Tadijanovića u slavonskom Brodu čine kompleksnu kulturno turističku cjelinu. Njihova zadaća i cilj je promicanje Tadijanovićeve ostavštine i njegovog djela, kaže Miroslav Bjelobrk, pranećak Dragutina Tadijanovića.

A u Starčevićevoj ulici u Slavonskome Brodu, palači Horvat, spomen-soba Dragutina i Jele Tadijanović, zapravo je rekonstrukcija njihova stana u Zagrebu.