Monoplay - jedinstveni plesni festival sola

Jubilarno deseto izdanje Festivala suvremenog plesa MONOPLAY održava se do 24. kolovoza, a pet dana programa i ove će godine na nekoliko lokacija u Zadru okupiti niz uglednih umjetnika, plesača suvremenoga plesa, teoretičara umjetnosti i zaljubljenika u suvremeni ples iz čitavoga svijeta.

Festival je jučer u Kazalištu lutaka Zadar otvorila koreografkinja s helsinškom adresom Sanna Myllylahti, solom pod nazivom "I Will Tell You When I Am Ready".

Danas Zadar će ugostiti jednu od najvećih zvijezda suvremenog plesa, Xaviera Le Roya iz Francuske s komadom "Self Unfinished", jednom od njegovih najpoznatijih koreografija premijerno izvedenom prije 20 godina u Njemačkoj, od kada je gostovala na pozornicama diljem svijeta.

Trećeg dana festivala, uz izvedbe studenata Studija plesa pri zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, na MONOPLAYu će biti prikazan plesni solo "Close ups" u izvedbi poljske umjetnice sa slovenskom adresom Magdalene Reiter.

Festivalski program nastavlja se u četvrtak 23. kolovoza gostovanjem u Zadru Matije Ferlina, jednog od najpropulzivnijih suvremenih izvedbenih umjetnika u Hrvatskoj i Europi, koji će pred zadarskom publikom izvesti komad "Staging a Play: Antigona".

Festival u petak 24. kolovoza zatvara predstavljanje zadarske plesne scene, te španjolski umjetnik Jesus Rubio Gamo s izvedbom sola "now that we are not too old yet".

Za vrijeme trajanja festivala, u prostoru crkve Sv. Dominika u Zadru održavat će se MONOAZA, umjetničko-ugostiteljski projekt zamišljen kao svojevrsni 'park' u kojem se fotografija, video radovi, glazba i ples susreću u nekoj drugoj vrsti materijalnih dobara te se potiče aspekt umjetničke razmjene u prostoru koji je namijenjen gostima festivala i publici.

MONOAZA je zajednički poduhvat MONOPLAYa i bara Botaničar u Zagrebu, a donosi nekoliko izložbi, prezentacija, predstavljanja knjiga te koncerata i glazbenih slušaonica.