Hidroelektrana Miljacka u Kući slavnih

Hidroelektrana Miljacka u Kući je slavnih! Vrijedno priznanje izborila je u konkurenciji stotinjak hidroenergetskih objekata na svijetu. Ponajprije zato što je od 1906. u neprestanom pogonu. Zanimljiva je i zbog konstrukcije - bila je jedina elektrana u Europi iz koje su generatori bili izravno, bez transformacije, spojeni na dalekovod.

Hidroelektrana Miljacka. Smještena u srcu Nacionalnog parka Krka, 15 kilometara nizvodno od Knina. A pogled na nju - desetljećima nepromijenjen. Kanale u kojima i danas "leže" cijevi ručno su kopali radnici iz Albanije i to daleke 1906. godine. Zanimljivo - i 112 godina poslije kroz njih protječe voda.
Jedan od cjevovoda u potpunosti je u izvornom obliku.

Još dandanas drži vodu i funkcionira besprijekorno. Napravljen je od kvalitetnih cijevi, tad su bile puno kvalitetnije nego današnje. Čelik je bio bolji, to je to, uvjeren je Željko Vukušić, vođa smjene. A kroz njih - niz 110 metara dugu padinu voda iz obližnjeg jezera Brljan "putuje" u turbine. Samim tim vrti generator koji proizvodi električnu energiju, objašnjava Vukušić.

Generator je u neprestanom pogonu otkako je i hidroelektrane! A njoj i danas stručnjaci tepaju da je tehnološko čudo. Jer generatorski napon odvođen je do 35 kilometara udaljenog potrošača.

I po snazi je bila najveća hidroelektrana u Europi u tom razdoblju. Što je još interesantno, generatori su bili na 30 kilovolti, što je i danas čudo od tehnike, kaže Nikola Slišković, tehnički direktor HE Miljacka.

Danas je sve vidljivo u mozgu hidroelektrane. Koji je digitaliziran i prilagođen 21. stoljeću. Odakle se prati i proizvodnja. A Miljacka i danas može energijom napajati zaleđe Šibensko-kninske županije.

Imamo jedan slučaj kad je cila Dalmacija ostala bez struje, mi nismo ispali, ostali u otočnom takozvanom radu, u kojem smo napajali područje Kistanja, Knina i Drniša sa okolnim mjestima, naglasio je Vukušić.

A zbog svega toga - Miljacka je ove godine i nagrađena! Ušla je u Kuću slavnih, to su hidroelektrane starije od 100 godina koje su još uvijek u funkciji. I ne samo to. Iskustva stečena na ovoj hidroelekterani bila su dragocjena za razvoj elektroindustrije u Europi, a po uzoru na nju izgrađene su i brojne druge hidroelektrane. Diljem svijeta.