Ljeto u Zagrebu

Uz našu obalu, sve atraktivniji turistima je i Zagreb, kojim je, prema statistikama, do 10. kolovoza prošetalo oko 115 tisuća domaćih i više od 680 tisuća stranih gostiju. U odnosu na isto razdoblje lani, broj dolazaka veći je za 9, a noćenja za 11 posto. Istražili smo što im Zagreb nudi.
Nakon festivala hrane, filmova i knjige - najljepši zagrebački park ovaj je tjedan u znaku plesa. Večernji plesnjaci na Zrinjevcu privlače i domaće i strance, a kukove gibaju i stariji i oni malo mlađi. Pod krošnjama stoljetnog drveća sparine nema. Oni koji nisu od pokreta plješću i uživaj u piću, a turisti kao turisti - glavni im artikl pametni telefon.

Dok jedni plešu po parkovima - drugi na Gradecu besplatno gledaju filmove. Za sigurno mjesto stolovi se trebaju rezervirati preko interneta, za nesigurno stolci se grabe prije početka predstave.

Stotinjak metara dalje - ljeto na Strossu. Šetališe s pogledom na grad prokušani je recept koji već godinama privlači goste i danju i noću. Ples i glazba otvaraju apetit. Unatoč ljetnim vrućinama - na meniju su girosi i domaće kobasice. No kad je hrana prava, godišnje doba ne igra ulogu.

Grad vrvi i po dnevnim vrućinama što znači da su puni i hoteli, hosteli, apartmani. U prvim danima kolovoza, najbrojniji su Španjolci. Bogatstvo ponude privlači i što je još važnije produljuje boravak turista. Na otvorenom se kuha, pleše i pjeva. Gledaju se predstave i koncerti. Parkovi su puni. Neki bi reki da tek ljeti - Zagreb diše punim plućima.