Slatka Istra u Vižinadi

Vižinada u Istri već je desetljećima mjesto slatkih okusa i tradicije. Naime, ondje se već 22 godine održava Slatka Istra - gastromanifestacija na kojoj se predstavljaju kolači i slastice iz nekih davnih vremena.

Prepun stol tradicijskih kolača. Fritule, breskve, kroštule cukerančići - sve su ih pripremile vrijedne domaćice. Tu je i neizostavna - pandešpanja. To je tradicionalni istarski kolač naših nona i mama. To je bio nedjeljni kolač koji radimo u svakom domaćinstvu. Bitno je imati domaća jaja, brašno, šećer i rakije domaće a to mi u Istri uvijek imamo, objašnjava Neda Šainčić Pilato, nagrađena za najbolji kolač.

Žiri je imao težak, ali sladak zadatak. Među 250 slastica trebalo je odabrati najbolje. Ono što se najviše gledalo se gledao izgled. nakon toga dali smo se u zadatak kako to izgleda na okus ono što smo mi i vidjeli. Došlo je jako puno slastica, jako puno domaćica je sudjelovalo u izradi slastica, ističe član žirija Nenad Ban.

Tradicijske arome i okusi dojmile su se i posjetitelja. Slikati i pogledati mogla se i priprema cukerančića. Izrada tog tardicijskog kolača zaštićena je kao nematerijalno kulturno dobro. A svrha manifestacije upravo je promidžba tardicijskih vrijednosti. Slatka je manifestacija imala i humanitarni karakter. Kolači su se mogli kupiti, a tim novcem sufinacirat će se udžbenci za Vižinadske osnovnoškolce.