Egipćani su balzamirali mrtve i prije doba faraona

Drevni Egipćani balzamirali su mrtve prije doba faraona i na mnogo širem geografskom području nego što se vjerovalo, pokazuje nova studija.

Rezultati opsežnih forenzičnih ispitivanja na prapovijesnoj mumiji, za koju se vjerovalo da je očuvana zakapanjem u vrući pijesak, pokazuju da je postupak balzamiranja postojao 1500 godina ranije nego što se mislilo, navedeno je u studiji objavljenoj u časopisu Journal of Archaeological Science.

Egiptologinja sa Sveučilišta Macquarie Jana Jones rekla je da je otkriće obogaćuje dosadašnje limitirano znanje prapovijesnog razdoblja i ranih postupaka mumificiranja. Nakon pregleda mumije, provedene kemijske analize, genetskog istraživanja, radiokarbonskog datiranja i mikroskopske analize lanenih povoja, možemo potvrditi da je tijelo muškarca, u dobi između 20 i 30 godina, mumificirano oko 3600. godine prije Krista, navodi Jones.

Proces balzamiranja uključivao je kombinaciju biljnog ulja, zagrijane smole crnogoričnog drveta, aromatičnog biljnog ekstrakta i šećera. Recept za balzamiranje sadržavao je antibakterijska sredstva korištena u sličnim omjerima kao što se to činilo na vrhuncu egipatskog mumificiranja 2500 godina kasnije. Osim što je proces balzamiranja počeo ranije nešto su stručnjaci mislili, prakticirao se i na većem geografskom području, a dokaz je mumija koja potječe iz južnog Egipta.

Stephen Buckely sa Sveučilišta York u Velikoj Britaniji rekao je da dobiveni nalazi prikazuju prethodnicu klasične mumifikacije, koja će kasnije postati središnjim stupom drevne egipatske kulture.

Mumija je bila smještena u Egipatskom muzeju u Torinu od 1901. godine. Nikada nije podvrgnuta dodatnoj konzervaciji, što je omogućilo točnu znanstvenu analizu, navode u izvješću.