Gusarka bitka u Omišu oživljava gusarsku povijest grada

Gusarska bitka 2018., manifestacija kojom se rekonstruira povijesna bitka iz 13. stoljeća između omiških gusara i Mlečana, danas će se održati u gradskoj luci u Omišu u još jednoj spektakularnoj turističkoj atrakciji koja oživljava povijest grada na Cetini.

Najposjećenija turistička manifestacija u Dalmaciji koja svake godine okupi više od 10 tisuća posjetitelja, Gusarska bitka najveće je ljetno događanje na Omiškoj rivijeri kojom se taj grad turistički pozicionira kao grad gusara.

Riječ je o rekonstrukciji pomorske bitke u kojoj je omiški vladar Malduk u 13. stoljeću pobijedio Mlečane, na čelu sa zapovjednikom Akoncijem, da bi, nakon izvojevane pobjede, Omiš naredio Mlečanima plaćanje u zlatnim dukatima za prolaz Bračkim kanalom.

Ove godine, u manifestaciji će sudjelovati dva jedrenjaka, više malih brodica i stotinjak naoružanih sudionika, a osim gusara tu će biti i članovi povijesnih postrojbi Kumpanije s Korčule, Kliških uskoka, Dubrovačkih trombunjera i Poljičana iz Društva Sv. Jure, Priko.

Dan prije središnje bitke, održan je i 'Dan malih gusara', u sklopu kojeg su mališani mogli uživati u gusarskim sportskim igrama, a imali su priliku upoznati i 'prave' gusare.