PoKRENI – pokloni svoje kilometre

Multipla skleroza (MS) je najčešća upalna autoimuna demijelinizacijska bolest središnjeg živčanog sustava (mozga i leđne, tj. kralješničke moždine). Pretežno je to bolest mladih osoba, a kod većine bolesnika se znaci bolesti javljaju između 20. i 45. godine života.

U Hrvatskoj od ove bolesti boluje oko 6000 osoba, pri čemu njih 2107, prema podacima Registra osoba s invaliditetom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ima invaliditet zbog navedene bolesti.

Velik broj pitanja vezanih uz kvalitetu života oboljelih je do danas ostalo otvoreno. Unatoč povećanom napretku i cjelokupnom poboljšanju na području zdravstva, mnogi se oboljeli susreću s velikim nejednakostima u pogledu liječenja, njege i kvalitete života. Kako bi se borili protiv tih nejednakosti, potrebno je prikupiti informacije o čimbenicima koji su korijen problema.

Pravovremeno liječenje oboljelih osoba, odmah po uspostavi dijagnoze, od iznimne je važnosti. Iz tog se razloga multiplu sklerozu mora osvijestiti kao jedan od javnozdravstvenih prioriteta.
Branka Lukić, predsjednica Saveza društva multipla skleroza Hrvatska i član Saveza Marko Kezerić govorili su o problemima oboljelih ali i najavili (GRAWE) noćni maraton, dio inicijative PoKRENI koja se provodi od 2015. godine.

Četvrtu godinu za redom GRAWE Hrvatska d.d. svojom inicijativom PoKRENI otvorilo je izazov "PoKRENI – pokloni svoje kilometre" s ciljem prikupljanja 100.000 kilometara koje će zatim GRAWE pretvoriti u novčanu donaciju od 50.000 kuna i uručiti je Savezu društava multiple skleroze Hrvatska na GRAWE noćnom maratonu, 25. kolovoza na zagrebačkom jezeru Bundek.

Cilj inicijative jest pozvati sve one koji se već bave trčanjem da potaknu barem jednu dragu osobu iz svoje okoline da se počne baviti tom fizičkom aktivnošću koja dokazano utječe na poboljšanje cjelokupnog zdravstvenog stanja, u prevenciji nastanka određenih bolesti te pomaže pri izlučivanju hormona sreća.