Kornati - sunčani labirint mora i otoka

U Nacionalnom parku Kornati od 2010. do danas utrostručio se broj posjetitelja! Taj biser prirode lani je posjetilo 170 tisuća ljudi, jednako toliko očekuje ih se i ove godine. A na Kornatima većinom borave nautičari - gosti istančana ukusa i duboka džepa.

Kornati - sunčani labirint mora i otoka. Za nautičare - raj na zemlji. I to za sva osjetila. Ljepota i mir netaknute prirode, iz godine u godinu, privlače sve veći broj posjetitelja.

Od ovoga ljeta, novi sustav provjere ulaznica - provjerava se pomoću aparata,  po imenu broda i po njegovoj oznaci, tablici. I rijetko, kažu, "nalete" na "prijestupnike". Iako - cijena ulaznice za nautičare, ovisno o duljini plovila, seže od tristo do čak sedam tisuća kuna.

No, nautičari su gosti istančana ukusa i duboka džepa. Kažu, ulazak u Park se mora naplaćivati, na taj se način štiti priroda.

Štititi je valja i dodatnim ulaganjima. Iz europske blagajne, u sklopu projekta "Rediviva Kurnati", stiže čak 60 milijuna kuna! Gradi se prezentacijski centar, postavljat će se pametne kante za otpad.

Postavljat će se i dvjestotinjak novih sidrišta. Za nautičare. Kako poručuju iz Parka ne bi sa svojim sidrima prenosili alge koje su štetne za podmorje. Jer samo udruženim snagama lokalnih stanovnika i gostiju - može se očuvati ovaj najrazvedeniji otočni ekosustav u Jadranskome moru.