Vela špilja - prapovijesna Korčula

Vela spila se nalazi na nadmorskoj visini od 120 metara, na južnoj padini brda neposredno iznad najzaklonjenijeg dijela zaljeva Vela Luka. Arheološki se istražuje nekoliko desetljeća. U njenim 11 metra debelim naslagama može se doslovno iščitati cjelokupna ljudska povijest od trenutka kad su naši preci prije više od 30 tisuća godina došli u Europu pa do danas.

Zbog dobrog položaja i povoljnih uvjeta za život u Veloj spili nalazimo desetke tisuća raznih, artefakata, najstarije umjetnine izrađene u ovom dijelu svijeta, najstarije ljudske ukope i općenito bogatstvom te raznolikošću nalaza špija se pokazuje kao jedno od mjesta gdje je nastala i gdje se je razvijala naša (zapadna) civilizacija.

Projekt MendTheGap (Premosti jaz) započet je 2015, prvenstveno sa ciljem da se zaustavi stagniranje dijela naše znanosti te da se na ove prostore transferira znanje koje se u državama tzv stare Europe koristi duže vrijeme. Do sada je u projektu sudjelovalo nekoliko desetaka eksperata koji su nastojali ''prenijeti znanje'' posebno ono iz oblasti genetike te implementirati njihove metode i rezultate u znanosti koje se bave proučavanjem prošlosti.

Ravnatelj Centra za kulturu Vele Luke dr. sc. Dinko Radić gostovao je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska s fotografijama, rezultatom trogodišnjeg međunarodnog istraživanja "Mend the gap". Kao rezultat u posljednjoj fazi istraživanja objavit će foto-monografiju "Otok Korčula - od najranijeg vremena do kraja prapovijesti".