Vino s morskoga dna

More, u ovom slučaju Ikom, važno je za nastanak dobrog vina. Tradicionalno ono dozrijeva u podrumima, no posljednjih je godina trend butelje potapati u more. Znalci kažu da su ondje idealni uvijeti. U Iki pokraj Opatije na dubini od 20 metara, imaju još jednu prednsot - vrulje - izvore slatke vode u moru.

Stari kavezi s vinom van, novi odmah unutra, u vrulju gdje će odležati godinu-dvije. Oborine s obronaka Učke koje se slijevaju u podmorje ispred Ike hladit će te boce cijelu godinu do trenutka kada će uzbuđeni vinari doći uvjeriti se što im je od vina učinila hladna planinska voda u kombinaciji s morem.

Mi smo spustili pjenušac od žlahtine, spustili smo pjenušac od rozea i cabernet sauvignon, i spustili smo cabernet i chardonnay koji su bili 11 mjeseci u bariku znači u drvenim bačvama, otkriva Miroslav Palinkaš, direktor vinske kuće.

Ovakav način skladištenja vina pokazao se iznenađujuće dobar, čak i marketinški pa takva boca može vrijediti i nekoliko puta više od one koja je odležala u podrumu. Mnogo je znatiželjnika na obali mula u Iki željelo vidjeti boce tek izvađene iz morskih dubina a tek kušati ih - to je sasvim druga priča. Pogledajte prilog!