"Ciganin, ali najljepši" zatvara 18. sezonu kazališta Ulysses

Veliko zatvaranje 18. sezone kazališta Ulysses obilježit će gostovanje Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu 27. i 28. kolovoza na Malom Brijunu s popularnom predstavom "Ciganin, ali najljepši" koju je po istoimenu nagrađivanu romanu Kristiana Novaka režirao Ivica Buljan.

Kako se ističe u najavi, sezonu u kojoj je Ulysses punoljetnost obilježio premijerom Euripidove drame "Bakhe" u režiji Lenke Udovički, uz niz repriznih predstava, koncerata i gostovanja, već treću godinu zaredom tradicionalno zatvara zagrebački HNK. Prošle godine kraj Ulyssesove sezone obilježila je izvedba predstave Mate Matišića "Ljudi od voska" u režiji Janusza Kice, a godine 2016. predstava Tene Štivičić "Tri zime" u režiji Ivice Buljana.

Predstava o zabranjenoj ljubavi između sredovječne žene i mlađahnog Roma, o političkim skandalima i izbjeglištvu, nastala po istoimenu nagrađivanu romanu Kristijana Novaka, praizvedena je na zagrebačkoj sceni koncem 2017., te je u pola godine izvođenja postigla izniman uspjeh kod domaće i inozemne publike te službene kritike.

Dramatizaciju romana napravio je Ivor Martinić, jedan od najzapaženijih hrvatskih dramatičara čiji tekstovi osvajaju svjetske pozornice. Scenografiju potpisuje Aleksandar Denić, kostimografiju Ana Savić Gecan, glazbu Mitja Vrhovnik Smrekar, a koreografiju Leo Rafolt.

Uz Ninu Violić (Milena) i Filipa Vidovića (Sandi), kojemu je to debitantska uloga na sceni zagrebačkoga HNK, u predstavi se izmjenjuje još 32 glumaca igrajući sve zajedno četrdesetak uloga.