"Namirnicu budućnosti" proizvođači nemaju kome prodati

Iako točnih podataka nema, pretpostavlja se da se aronija u Hrvatskoj uzgaja na više od 100 hektara. Mnogi su krenuli u njezin uzgoj kao visokoprihodovne kulture, no nažalost, iako je ova godina rekordna i po urodu i kvaliteti, većina je nema komu prodati.

Prava je to šteta jer se osim plodova aronije mogu koristiti i njezine različite prerađevine, a zbog antioksidativnih svojstava zovu je još biljkom budućnosti.

Bobice obiluju zdravljem za ljudski organizam, pa aroniju mnogi zovu namirnicom budućnosti. Zbog obilja sunca, Hrvatska je idealna zemlja za njezin uzgoj, no iako je po kvaliteti i prinosu ova godina rekordna, najveći je problem što je uzgajivači nemaju komu prodati jer su odavno prešli količine dovoljne za prodaju na kućnom pragu. Tako je primjerice neposredno uoči berbe od kupnje odustala jedna njemačka tvrtka, pa su članovi proizvođačke organizacije Ecogos ostali kratkih rukava.

Obiteljska poljoprivredna gospodarstva maštovitim proizvodima koje prodaju na kućnom pragu snalaze se kako znaju, no proizvedene količine aronije ove će godine biti dvostruko veće nego li lani.

Pogledajte prilog!