Plovećom saunom Finac doplovio iz Helsinkija do Tallina za 16 sati

Odjeven samo u kućni haljetak, finski izumitelj Janne Kapylehto svojom je plutajućom saunom, koja podsjeća na splav, za 16 sati Finskim zaljevom doplovio od Helsinkija do Tallina.

Plovilo je opremljeno četirima motorima, solarnim panelima, saunom za tri osobe, osmatračnicom, hladnjakom i roštiljem.

Putovanje dugo 82 kilometra trajalo je dulje nego što je predvidio jer su ga usporili metar i pol visoki valovi te vjetar od 15 metara u sekundi. No unatoč tomu, odvažni Kapylehto i njegova dvočlana posada proveli su dobar dio putovanja u sauni ili "grilajući" na palubi splavi.

Plovilo me odlično služilo, osjećao sam se sigurno, premda je mora bilo posvuda..., mislim na kišu i visoke valove. Sauna na splavi pokazala se vrlo praktičnom. Kad je vrijeme bilo hladno i vjetrovito, imali smo ugodno mjesto na kojem smo se mogli zagrijati, rekao je novinarima po dolasku u Tallin.

Tijekom putovanja jedan motor je prestao raditi pa ga je trebalo zamijeniti. Kapylehto je s malobrojnom posadom putovao uz pratnju pomoćne brodice koja je čitavo vrijeme plovila uz splav.

Ovo smo putovanje željeli ostvariti jer nam se činilo zabavnim i predstavljalo je svojevrstan izazov, a istodobno je bilo prigoda da proslavimo stogodišnjicu osnutka Estonije, kazao je.

S obzirom na lošu prognozu za idući dan izumitelj Kapylehto odustao je od povratka u Helsinki morskim putem.

Finska je zemlja s 5,5 milijuna stanovnika, a ima oko tri milijuna sauna, pa ne čudi to što se jedna našla na neobičnom Kapylehtovom plovilu.