Aston Martin ponovno izrađuje Bondov automobil

Aston Martin ponovo će proizvesti 28 novih replika jednog od najpoznatijih automobila u povijesti, Aston Martina DB5 koji je u filmu Goldfinger iz 1964. vozio Sean Connery.

Legendarni automobil bit će opremljen gotovo svim dodacima koje je na raspolaganju imao tadašnji James Bond.

Imat će preklopne registarske pločice, stražnje staklo bit će otporno na metke, a automobil će imati i ugrađeno oružje za bušenje guma, no iz njega se neće moći pucati. Svih 28 primjeraka izradit će se u srebrnoj boji jer je takav bio i originalni primjerak.

Posrijedi je zajednički projekt Aston Martina i tvrtke EON Productions koja se bavi snimanjem filmova o Jamesu Bondu. Da bi sve bilo što autentičnije 28 novih automobila proizvest će se u Newport Pagnellu gdje se nekad proizvodio DB5.

Od 28. proizvedenih automobila, jedan će biti prodan na javnoj dražbi od koje će prihod ići u humanitarne svrhe, dva idu tvornici i EON Productionu, dok je 25 namijenjeno slobodnoj prodaji.

Početna cijena bit će 2,75 milijuna funta plus porez pa će krajnja cijena iznositi oko 3,3 milijuna funta. Prve isporuke se očekuju 2020. Vlasnicima automobila neće biti dopuštena vožnja ovim automobilima po javnim prometnicama.