Prakornjače nisu imale oklop

Škotski i kineski znanstvenici podastrli su nove dokaze po kojima prakornjače nisu imale oklop te su doznali neke nove činjenice o njegovu razvoju.

Dosad je pronađeno relativno malo fosila prakornjača zbog čega su se znanstvenici pitali na koji način i kada se ovim životinjama razvio oklop i kakvi su im bili preci.

Rezultati istraživanja što su ih proveli kineski znanstvenici s Pekinške akademije znanosti, objavljeni u časopisu Nature, upotpunjuju neke "znanstvene karike koje nedostaju".

Istraživači su u jugozapadnoj kineskoj pokrajini Guizhou otkrili gotovo čitav fosil prakornjače star oko 228 milijuna godina i dugačak oko dva i pol metra.  Na skeletu je vidljiv kljun, ali i nekoliko zuba što upućuje na "kariku koja nedostaje" u procesu evolucije ovih životinja.

Ovo je prvi fosil prakornjače s kljunom, kazao je suautor studije Chun Li s Pekinške akademije znanosti. Chun kaže da oblik kostiju otkriven na nedavno pronađenom fosilu ide u prilog pretpostavci po kojoj kornjače imaju iste pretke poput većine reptila te otkriće smatra "važnom karikom koja nedostaje u ranoj evoluciji ovih životinja".

Fosil je pokazao da fosil prakornjače koju smo nazvali Eorhynchochelys sinensis (Jutarnja kornjača s kljunom iz Kine) ima kosti, odnosno potpornje za oklop, no ipak nema razvijen oklop", kazao je dr. Nicholas Fraser iz Nacionalnog muzeja Škotske u Edinburghu.

Zanimljivo je da je kljun gotovo u potpunosti razvijen, zubi su očuvani... iz čega se može zaključiti da su ovaj 'polukljun' i čeljust sa zubima izvrstan pokazatelj prijelaznih karakteristika na putu prema razvoju današnjih kornjača, smatra Fraser.

Dva i pol metra dugačak fosil ima dugi rep i široka spljoštena rebra duž leđnog dijela, koja se čine kao svojevrstan potporanj i preteča oklopa. Oklop je kornjačama vrlo važan jer im služi kao zaštita, no omogućuje im i da dulje vremena provedu pod vodom. U njemu se nalaze zalihe magnezija i kalija koje ih štite od razvoja mliječne kiseline. Oklop 'leži' na oko 50 kostiju s rebrima, na ramenim kostima i na kralješcima.

Znanstvenici kažu da su zahvaljujući novom otkriću korak bliže otkrivanju činjenica o tomu na koji se način razvio kornjačin oklop. Nadaju se da će uspjeti pronaći novi fosil koji će im dati još bolji uvid u ovu nepoznanicu.