Cameron Carpenter i Simfonijski orkestar HRT-a za kraj 69. Dubrovačkih ljetnih igara

Već tradicionalno Simfonijski orkestar HRT-a koncertom zatvara Dubrovačke ljetne igare. 69. izdanje Igara zatvara pod ravnanjem maestra Daniela Rustionija, U subotu, 25. kolovoza u 22 sata na pozornici ispred crkve sv. Vlaha, pridružit će im se i proslavljeni orguljaš Cameron Carpenter. Koncert će se izravno prenositi na televizijskom Prvom programu (HRT-HTV1) te radijskom Trećem programu (HRT – HR3).

Spektakularni glazbeni događaj zaključit će 69. Dubrovačke ljetne igre programom koji festivalskoj publici donosi Rahmanjinove Varijacije na Paganinijevu temu u obradi koju potpisuje sam Cameron Carpenter, a svoju verziju skladbe opisuje kao 'Rahmanjinova na steroidima'. Uslijedit će Finale Simfonije br. 1  Louisa Viernea, francuskog skladatelja i glavnog orguljaša crkve Notre-Dame u Parizu, a kobni srčan udar od kojeg je preminuo 2. lipnja 1937., dogodio se za vrijeme njegovog 1750. orguljaškog recitala upravo u spomenutoj crkvi. Od šest stavaka prve simfonije, danas je najpoznatiji upravo završni Finale, koji je skladatelj nazivao 'moja Marseljeza'. Koncert će zaključiti orguljaška Simfonija br. 3 u c-molu, monumentalno djelo francuskog skladatelja Camillea Saint-Saënsa koji je nakon što ju je završio skladati izjavio: 'Dao sam sve što sam imao dati. Ono što sam tu postigao, neću nikada više postići.', svjestan da je ostvario zadnji pothvat u simfonijskoj formi.

Daniele Rustioni
, jedan od najpoticajnijih dirigenata svoje generacije, ovom će prigodom biti drugi puta na čelu Simfoničara HRT-a. Prvi put se predstavio u Zagrebu, u Majstorskom ciklusu u ožujku 2017. Osim što nastupa diljem svijeta, u dobi od 35 godina, već je šef-dirigent Nacionalne opere u Lyonu i šef-dirigent Orkestra Toscane. U ovoj sezoni debitirao je u Metropolitanu ravnajući Aidom. Diplomirao je na Konzervatoriju Giuseppe Verdi u Milanu, gdje je studirao orgulje, klavir i kompoziciju. Dirigiranje je učio kod Gilberta Serembea, zatim na Glazbenoj akademiji Chigiana u Sieni u razredu Gianluigija Gelmettija te na Kraljevskoj glazbenoj akademiji u Londonu. Godine 2013. dodijeljena mu je Međunarodna operna nagrada za najbolje nove glazbenike godine.


                                                 Cameron Carpenter (Foto: Thomas Grube)                                                                            
Proslavljeni glazbenik mlađe generacije – nagrađivani orguljaš Cameron Carpenter, osim svojim sviračkim umijećem, pažnju privlači i jedinstvenim instrumentom koji s njim ide na turneje i gostovanja, nazvanim The International Touring Organ – ITO (Međunarodne putujuće orgulje). Od dovršetka 2014., upravo po Cameronovim nacrtima, glazbenik je taj digitalni instrument afirmirao na najprestižnijim svjetskim pozornicama u koje se ubraja i zagrebačka Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski. Carpenter je rođen 1981. godine u Pennsylvaniji u SAD-u. Pored mentorice Beth Etter, podučavali su ga John Bertalot i James Litton. Na North Carolina School of Arts studirao je kompoziciju i orgulje kod Johna E. Mitchenera. Nakon albuma If You Could Read My Mind  (2014.), nagrađenog nagradom ECHO, u proljeće 2016. izišao je All You Need is Bach, njegov drugi album za Sony Classical. Pored toga, Carpenter je prvi orguljaš nominiran za nagradu Grammy u povijesti, i to za album Revolutionary  koji je snimio za Telarc. Carpenter je za orgulje prilagodio više od 100 djela. Svoja prva djela skladao je tijekom studija na Julliardu u New Yorku od 2000. do 2006. godine, gdje je istovremeno pohađao satove klavira kod Milesa Fusca. Njemačka komorna filharmonija Bremen praizvela je 2011. godine u dvorani Kölnske filharmonije njegov koncert za orgulje i orkestar Scandal. Godine 2012. primio je nagradu Leonard Bernstein  Glazbenog festivala Schleswig-Holstein. Tijekom ove sezone Carpenter je gostujući umjetnik kuće Konzerthaus Berlin i nastupa u različitim koncertnim formatima.

Nakon koncerta uslijedit će kratka ceremonija zatvaranja 69. Igara, s predstavnicima ovogodišnjeg dramskog, ali i glazbenog festivalskog ansambla. A sve će se moći pratiti izravno na programima HRT-a, televizijskom Prvom programu (HRT-HTV1) te radijskom Trećem programu (HRT – HR3).