Završava ljetna sezona a koncerata nikad više

Kao i svakog petka glazbeni kritičar Dubravko Jagatić najavljuje koncerte klupske scene ovoga tjedna.

Koncerti i festivali u Hrvatskoj jedna su od rijetkih stvari koja se događa u kontinuitetu, bez nekih većih padova iz uz stalno prisutnu kvalitetu izvođača. Završava ljetna sezona a koncerata nikad više.
Danas u Humu na Sutli počinje tradicionalni festival Hoomstock. Ukratko, svi koji se odluče doći u Hum na Sutli, danas i sutra će gledat nastupe Urbana i njegove četvorke, Rundeka i ekipe, Antenata, J.R.Augusta, Koale Voice, NLV, Ogenja, Stray Doga, Tus Nue, Debelog precjednika, Rezerva, Dogs in Kavala, Bruto Geto itd. itd. Odličan popis izvođača iz Hrvatske i regije i garantirano dobar provod.

Istovremeno, odnosno danas, sutra i prekosutra u Šibeniku se održava festivala Changer. Festival koji je zapravo počeo već jučer, okuplja nositelje tehnoloških, umjetničkih i komunikacijskih promjena uz niz zanimljivih predavanja i radionica i, naravno, odličnih koncerata.

Tako danas na Tvrđavi Sveti Mihovil nastupa legendarna reggae grupa sa Jamajke - Inner Circle. Često ih nazivaju i The Bad Boys Of Reggae a na sceni su još od 1968. godine.

Sutra na istom mjestu Darko Rundek i Ekipa izvode "Apocalypso Now" a u nedjelju 26. kolovoza festival završava nastupom britanske soul pop dive Jessie Ware. Iza nje su tri albuma od kojih su se prva dva odmah po izlasku našla među deset najprodavanijih albuma u Velikoj Britaniji. Moramo svakako spomenuti i da uz ova tri izvođača nastupa još čitav niz DJ-a te da su sve radionice i predavanja besplatni.

Subota 25. kolovoza

Sutra u Varaždin na Špancirfest dolazi legendarni engleski reggae pop bend UB40. Ove godine slave 40 godina karijere tijekom koje su prodali preko 70 milijuna albuma i uspješno plasiranih 50 singlova širom svijeta tako da će njihov nastup biti svojevrsni best of UB40. Ove godine su objavili svoj 19. album pod nazivom "A Real Labour Of Love" kako nosi naziv i istoimena svjetska turneja u sklopu koje dolaze u Hrvatsku. Tko ih ne uspije doživjeti u Varaždinu ima mogućnost popravnog ispita već 1. rujna jer će nastupiti  u Rovinju na glavnom gradskom trgu u sklopu Rovinjske noći gdje će, kao i sutra u Varaždinu moći skupa sa njima pjevati "Red, red Wine", "Kingston Town", "Ratt in the Kitchen", "Fallin' in Love With You" itd.

Utorak 28. kolovoza

Utorak nam donosi jedan odličan klupski koncert za sve ljubitelje celtic punka. U Vintage Industrial bar dolazi kanadski bend The Real McKenzies koji su na sceni prisutni od 1992. godine a pozornicu su puno puta djelili sa kao što su Rancid, Flogging Molly, Shane MacGowan, NOFX itd. Od početka karijere su objavili već 12 studijskih albuma a nazivaju ih i jednim od utemeljitelja celtic punka. Publiku će u Vintageu zagrijati naši dostojni predstavnici celitc punka folka'n'rocka kojega izvode uz pomoć tambure i violine a zovu se Ogenj i ove su godine objavili odličan debi album "Domaj". Sve zajedno upućuje na odličan provod u utorak navečer.

Srijeda 29. kolovoza

U srijedu se svi selimo u Pulu gdje u Areni započinje još jedno izdanje festivala Dimensions i to nastupom genijalnih njemačkih pionira elektroničke glazbe Kraftwerk. Oni će u pulskoj Areni održati hvaljeni 3-D show koji su prije Arene izveli u njujorškoj MOMI, Tate Modern u Londonu i u Operi u Sidneyu. Ukratko, audio vizualni spektakl koji nikako ne bi trebalo propustiti. Ipak je u pitanju pravi Gesamtkunstwerk odnosno totalno umjetničko djelo. Za one koji možda ne znaju, Kraftwerk su od 1970. godine kada su nastali, utjecali na čitav niz glazbenih pravaca povezanih sa elektronikom a poznati su po svojim inovacijama i robotikom koju često koriste u svojim nastupima.

Inače, festival Dimensions ove godine traje od 29. kolovoza do 2. rujna a uz Kraftwerk će na otvaranju u Areni ove godine nastupiti još i njemački skladatelj klasične elektroničke glazbe Nils Frahm, DJ iz Detroita Moodyman, jazz saksofonistica Nubya Garcia, te DJ-ice Josey Rebelle i Debora Ipekel