Ljetna škola mladih Društva Crvenog križa

130 mladih volontera iz Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine stiglo je u Orahovicu na 15. Ljetnu školu mladih Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije. Iz godine u godinu zanimanje je sve veće, pa je najmlađim volonterima samo 14 godina.

U deset dana mladi će volonteri ovdje naučiti mnogo toga o humanosti i solidarnosti. I osposobiti se za voditelje radionica vršnjačke edukacije programa Crvenoga križa u svojim sredinama.

Za mene je humanost nešto što ja volim da radim. U Crvenom krstu sam već godinu i nešto. Volim pomagati ljudima, kaže Jelena Dogandžić iz Novog Sada.

A programi i radionice raznovrsni i zanimljivi - prva pomoć, realističan prikaz ozljeda, prevencija različitih ovisnosti, sprečavanje trgovanja ljudima te djelovanje u izvanrednim situacijama.

O humanitarnoj diplomaciji mladim je volonterima govorio Mato Arlović, sudac Ustavnog suda Republike Hrvatske. Ovogodišnja ljetna škola ima i poseban cilj: Kroz predavanje dr. Franje Gregorića, predsjednika Vlade nacionalnog jedinstva, čuju funkcioniranje te Vlade uputiti apel hrvatskim unstitucijama koje su nadležne za funkcioniranje državnog sustava, za ujedinjenje.

Posljednjega dana mladi će volonteri na pokaznoj vježbi prikazati što su ovdje naučili. A to će, bude li potrebno, moći primijeniti i u stvarnom životu.