10. Festival 'Organ Vida'

Otvorenjem četiriju izložbi u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti 12. rujna počinje deseti Organ Vida, međunarodni festival fotografije kojemu je središnja tema 'Uključene, aktivne, svjesne - ženske perspektive danas'. Festivalski 'tjedan otvorenja' trajat će od 10. do 16. rujna diljem Zagreba, a izložbe će se moći razgledati do kraja rujna.

Uz izložbu koja prati glavnu temu otvorit će se skupna izložba 'Budnost, borba, ponos kroz njezine oči', kojoj će prethoditi razgovor s trinaest umjetnica koje na njoj izlažu, te 'Povijest mizoginije, poglavlje 1.' španjolske umjetnice Laie Abril i 'Privilegij' Amalije Ulman.
Kroz tematski fokus 'Organ Vida'  svake godine obrađuje neku aktualnu društveno-političku situaciju, a koncept njegova jubilarnog izdanja posvećenog u potpunosti ženskim perspektivama, potpisuju kustosice Lea Vene i Marina Paulenka. S ciljem unaprjeđenja umjetnosti i suvremene fotografske prakse, kao i propitivanja ključnih, globalno i društveno važnih političkih pitanja, festival će u Zagrebu okupiti brojne međunarodne mlade i već etablirane predstavnike suvremene fotografije.

Na glavnoj izložbi 'Uključene, aktivne, svjesne ženske perspektive danas' predstavit će se australska umjetnica Raphaela Rosella (Youll Know It When You Feel It), britanska Julia Fullerton-Batten (The Act), talijanska Nausica Giulia Bianchi 'Ordination', turska umjetnica Cemre Yesil; Alice Caracciolo (Piet[r]a), španjolska Gloria Oyarzabal (Woman Go NoGree), njemačka Catrine Val 'Feminist', poljska Ilona Szwarc (Indeed a new woman), kineska autorica Ke Peng (Salt ponds), austrijsko-nizozemska Mafalda Rakos (I want to disappear approaching eating disorders) i talijanska Silvia Bigi (The tree of milk).

Putem projekcija predstavit će se projekti niza odabranih umjetnica, među kojima su Naghmeh Navabi (A home, no longer mine -Iran/Velika Britanija), Ashely Miller (Still Life Series - SAD), Karla G. Guerrero (Berta - Meksiko), Loulou dAki (Mother of choice - Švedska), Jennifer Loeber (Gyrle - SAD), Nora Novak (The Nature of a Home - Hrvatska/Njemačka), Roos Quakernaat (A Proper Dish - Nizozemska), Alice Mann (Drummies - Južnoafrička Republika/UK), Alexa Vachon (Rise: Women, Social Change and Equality through Football - Kanada/Njemačka).

Fotografski radovi propituju identitet, prava, položaj žena


S radom 'Voljena' na izložbi 'Budnost, borba, ponos: kroz njezine oči' kustosice Marine Paulenka predstavlja se i hrvatska fotografkinja Sandra Vitaljić. Riječ je o izložbi već predstavljenoj u Mariboru, Berlinu i Grazu, koja propituje i problematizira različite kulturne izričaje i pitanja vezana uz  konstrukcije identiteta, obitelji i doma, seksualnosti i rodno-spolnih uloga,  reprezentaciju žena i politiku ženskog pogleda.

MSU galerija donosi nagrađivanu izložbu 'Povijest mizoginije. Poglavlje 1' Laie Abril koja, u suradnji s VoxFeminae Festivalom,  kroz povijesni pregled pristupa abortusu daje i edukativan pogled na tu temu. Umjetnica, koja prvi put gostuje u Hrvatskoj, tom izložbom dokumentira i konceptualizira opasnosti i štete uzrokovane ženskim nedostatkom legalnog, sigurnog i slobodnog pristupa abortusu.

Izložba 'Privilegij' španjolsko-argentinske umjetnice Amalije Ulman u MSU predstavlja njezin online Instagram performans koji je izvela kao pretjeranu, gotovo karikaturalnu verziju sebe, u tipičnom uredskom prostoru. U Galeriji Nova američka fotografkinja Nina Berman premijerno će predstaviti svoj rad 'Autobiografija gospođice Wish', priču o osobi  koja je preživjela trgovinu seksom i dječju pornografiju, njezinu borbu za preživljavanje i pronalaženje tjelesne i emocionalne sigurnosti, vlastitog samopouzdanja kao umjetnice i pripovjedačice, te stvaranje života dok živi u stanju traume, ovisnosti o drogama i siromaštvu.

Galerija Kranjčar donosi izložbu 'Samo birane trešnje' mlade švedske umjetnice Arvide Byström koja se sa svog Instagram profila pridružila zajednici umjetnica koje su ispitivale ženska i rodna mjerila, koristeći tzv. 'girly' estetiku me bi li redefinirale norme prihvatljive i poželjne ženske vizualne reprezentacije.

Organ Vida u zagrebačku Galeriju Šira dovodi umjetnicu Annu Ehrenstein, s izložbom 'Priče o ružu i vrlinama', u Galeriju Greta izložbu 'Leptiri su znak nečeg dobrog' Ulle Deventer, a u Oris Kuću arhitekture izložbu 'Uznesenje' Monice Alcazar-Duarte. Od hrvatskih autora na festivalu će se predstaviti Jelena Blagović radom 'Nove samoće' u Galeriji Forum, Glorija Lizde radom 'F20.5' u Galeriji PM (HDLU) i Bojan Mrđenović radom 'Magistrala' u prostoru Pogona Jedinstvo. Postavit će se i dvije skupne izložbe europskih projekata - europska platforma za fotografiju 'Parallel', s radovima više od 50 mladih europskih umjetnika u Hali V Tehničkog muzeja Nikola Tesla te projekt 'EFEST: Riječi i slike o izbjegličkim rutama' u izložbenom salonu Izidor Kršnjavi (ŠPUD).

Na sve izložbe ovogodišnjeg, jubilarnog izdanja festivala ulaz je slobodan.

Konferencija o suvremenoj fotografiji u kinu Europa
Osim izložbenog, festivalski program obuhvaća edukativni, diskurzivni i filmski program unutar kojih se odvijaju konferencije, radionice, razgovori s umjetnicima, pregledi portfelja, predavanja, performansi, filmske projekcije.
Ovogodišnja konferencija o suvremenoj fotografiji održat će se 14. rujna u dvorani Müller kina Europa, s fokusom na sjecište teorijskih tumačenja ženskog pogleda i njegova proučavanja u radu umjetnica koje izlažu na festivalu, kao i na promjene u ulozi i položaju suvremene fotografkinje. Kroz razgovore s umjetnicama, kustosicama i teoretičarkama, svaki panel će u prvi plan staviti ženske perspektive i naglasiti njihovu specifičnu ulogu sukreatorica značenja. Edukativni dio konferencije donosi 'speed dating' s umjetnicima i stručnjacima, odnosno pregled portfelja te radionicu s Laiom Abril, Ninom Berman i Elyse Blennerhassett, a u filmskom programu programi će se održavati na brojnim lokacijama, od MSU-a, Akademije dramskih umjetnosti, Akademije likovnih umjetnosti, Kina Europa, Galerije Forum, Galerije Greta, Galerije Kranjčar, Galerije Nova do Galerije PM HDLU-a, Galerije SC, Galerije Šira, Galerije f8, Kuće arhitekture ORIS, Hale V Tehničkog muzeja Nikola Tesla, Pogona Jedinstvo i Medike.

Festival 'Organ Vida' organizira istoimena fotografska udruga, kreativni tim mladih profesionalaca kojima je cilj promicanje hrvatskih i inozemnih nadolazećih i etabliranih fotografa te promišljanje fotografskog medija u širem društvenom kontekstu, a kroz predstavljanje radova koji nose relevantne priče iz svijeta i koji mogu potaknuti publiku na kritičko razmišljanje o svakodnevici.