Berlin i Motovun u zagrebačkoj Laubi

Zagrebačka galerija Lauba - Kuća za ljude i umjetnost ugošćuje Motovun Film Festival - jučer je, naime, otvroena izložba 'Zidovi i mostovi' i program 'Motovun u Zagrebu', s osam odabranih filmova ovogodišnjeg festivala.

S obzirom na to da je Berlin ove godine bio partner motovunskog festivala, izložba predstavlja radove hrvatskih umjetnika koji žive i rade u Berlinu - Lovre Artukovića, Dore Đurkesac, Ivane Franke, Borisa Ivandića, Šejle Kamerić, Božidara Katića, Nine Kurtele, Irme Markulin, Martine Mezak, Tanje Ostojić i Nike Radić. Bit će otvorena do završetka 'Motovuna u Zagrebu' 9. rujna.

Kako je najavljeno iz Laube, motovunska revija raspoređena je u dva 'produžena' vikenda, od četvrtka do nedjelje, odnosno u osam večeri, a otvorio ju je ovogodišnji dobitnik Propelera Motovuna, 'Ubiti Jesusa' Laure More.

Pogledajte reportažu iz Vijesti iz kulture:
Utemeljen na istinitom događaju iz života same redateljice kolumbijski triler 'Ubiti Isusa' prati glavnu junakinju koja nakon uličnog atentata na svog oca, izgubivši vjeru u policiju i pravosuđe, sama kreće u potragu za ubojicom.

Program predstavlja i, zbog uznemirujućih scena seksualnog nasilja kontroverzni danski film 'Slatki život' Isabelle Eklof, festivalski hit o djevojci, tzv. sponzoruši koja ulazi u ljubavnu vezu s kriminalcem te s njime i njegovim prijateljima odlazi na skupo ljetovanje.

Prikazat će se i glazbeni britansko-američki dokumentarac 'Mathangi/Maya / M.I.A' Stevea Loveridgea, filmska biografija raperice i političke aktivistice M.I.A. koja je u samo nekoliko godina prošla put od obespravljene izbjeglice sa Šri Lanke do glazbene zvijezde.

Za kraj prvog filmskog vikenda u Laubi ostavljen je poljski film 'Bilo jednom u studenom' Andrzeja Jakimowskog, o intelektualcima, srednjoj građanskoj klasi, koje okrutna pravila igre posttranzicijskih društva, pretvaraju u osiromašene, besperspektivne ljude. Dijelovi filma snimljeni su u stvarnim uličnim neredima desnih radikala na ulicama Varšave.

Od sljedećeg četvrtka, 6. rujna, prikazat će se još četiri filma, počevši sa švedskim 'Dnevnikom varalice' Ivice Zubaka, pričom o sitnom kriminalcu iz socijalnog stockholmskog prigradskog naselja. Dan kasnije na programu je argentinsko-španjolski 'Anđeo' Luisa Ortege, koji smješten u Argentinu 1971. prati tinejdžera s nadimkom 'Anđeo smrti' za kojeg se vjeruje da je počinio više od četrdeset krađa i jedanaest ubojstava, a koji je danas, nakon više od četrdeset pet godina u zatvoru, zatvorenik s najdužim 'stažom' u povijesti Argentine.

'Motovun u Zagrebu' donosi i pretpremijeru dokumentarnog filma Nebojše Sljepčevića 'Srbenka' i razgovor s autorom koji je za taj rad već dobio niz prestižnih nagrada u inozemstvu i posebno priznanje žirija u Motovunu.

Program završava projekcijom njemačkog filma 'B-film: Zvuk i strast  zapadnog Berlina 1979.-1989.' Jörga A. Hoppea, Klausa Maecka i Heika Langea, najavljen kao "luda vožnja kroz burno doba prepuno živopisnih likova, Nicka Cavea, Keitha Haringa, Gudrun Gut, Tilde Swinton, Blixe Bargelda, Christiane F., uz glazbu bendova Einstürzende Neubautena, Die Toten Hosen, Die Arzte i drugih.

U sklopu programa 'Berlin - grad partner' u Laubi je otvroena izložba 'Zidovi i mostovi' kojom se prezentiraju radovi naših umjetnika koji žive i rade u Berlinu.

O programu u Laubi i izložbi za Dobro jutro, Hrvatska govorile su Dobrila Zorić, Lauba i Morana Matković, kustosica izložbe: