Film 'Muškarci ne plaču' u izboru za 'europskog Oscara'

Dugometražni igrani film 'Muškarci ne plaču', prvijenac redatelja Alena Drljevića, ušao je među 49 najboljih ostvarenja u izboru za 'europskog Oscara', nagradu Europske filmske akademije (EFA).

Drljevićev film, snimljen u bosansko-hrvatsko-slovensko-njemačko-srpskoj koprodukciji, prati skupinu bivših pripadnika triju zaraćenih vojski s područja bivše Jugoslavije na 'rehabilitaciji' pod okriljem mirovne organizacije, koja otkriva koliko je pomirenje zapravo moguće. Glavne uloge u tom nagrađivanom filmu tumače Emir Hadžihafizbegović, Leon Lučev i Boris Isaković. Za svoj prvijenac redatelj AlenaDrljević napisao je i scenarij, sa Zoranom Solomunom. Direktor fotografije je Erol Zubčević, montažer Vladimir Gojun, a hrvatski koproducent Produkcija Živa.

Filmovi koji su selektirani za ovogodišnje nagrade Europske filmske akademije dolaze iz 35 europskih zemalja, a iz njih dvadeset, s najviše članica i članova EFA-e izglasan je po jedan koji je izravno ušao na listu, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar. Narednih tjedana više od 3500 članova Akademije glasovat će za nominacije u kategorijama europskog filma, redatelja, glumca, glumice i scenarista. Osmeročlani žiri odlučivat će o dobitnicima u kategorijama -  najbolji europski direktor fotografije, montažer, scenograf, kostimograf, majstor maske, skladatelj, montažer zvuka te, prvi put, supervizor specijalnih efekata.

Nominacije će biti objavljene 10. studenog na Festivalu Europskog Filma u Sevilli, u Španjolskoj, a dodjela 31. Europskih filmskih nagrada održat će se ondje 15. prosinca.