Turistički bum na Miljevačkom platou

Razvojem ruralnog i eko turizma Miljevci, u Šibenskom zaleđu, i uz rijeku Krku, postaju, za turiste sve poželjnija destinacija. U sezoni je teško pronaći smještaj. Prvi koji je, prije desetak godina, počeo graditi autentične, kamene apartmane je gdin Josip Skelin, koji danas može primiti oko 80 gostiju. Uz to se, u svom Obiteljskom gospodarstvu bavi vinogradarstvom i maslinarstvom.

Nekad je pasivni krš Miljevačkog platoa bio sinonim za težak i mukotrpan rad. Generacije su ga napuštale u potrazi za boljim životom. Danas se, procvatom seoskog turizma i uz pomoć poticaja za maslinarstvo, vinogradarstvo i druge poljoprivredne kulture ta slika znatno mijenja.

Prvi koji je osjetio zov rodnog kraja i imao viziju ovoga danas vlasnik je obiteljskoga gospodarstva gospodin Josip Skelin. Prva ideja je bila napraviti kuću za sebe, za obitelj, da imamo gdje doći na odmor. I onda smo se pomalo širili, razvijali se. Vidio sam da bi se moglo razviti u turizam pa smo nastavili u tome graditi i stvarati. Većina je bila skeptična što radim, kako to mogu, što mi je sad palo na pamet i tako. Kad sam ja počeo graditi bila su dva čovika koja su imali sobe, a sad ih ima oko 22 na Miljevcima, priča Skelin.

Kao dugogodišnji vlasnik restorana u Zagrebu, širio je svoje gospodarstvo. Uz sadnju vinograda i maslina paralelno je gradio autentične kamene apartmane, restoran i bazene. Kao i većina u Hrvatskoj i na ovom obiteljskom gospodarstvu muku muče s nalaženjem radne snage. Najveći dio posla, osobito u turizmu, obavlja obitelj, kaže nam Tomislav Skelin, hotelsko- turistički menadžer koji govori tri strana jezika.

Imanje zahtijeva cjelogodišnji angažman. Turistički kapaciteti su popunjeni od lipnja do listopada, uglavnom stranim gostima koji uz domaće specijalitete mogu uživati u balotama i tenisu te vožnji bagijem i biciklom po prekrasnom krajoliku uz Nacionalni park Krka.

Dugo je gospodin Josip Skelin radio u inozemstvu. Vratila ga ljubav prema domovini i rodnom kraju gdje na 135 hektara velikom imanju pokazuje da se radom i upornošću može i ovaj Miljevački kamen pretvoriti u plodno i ugodno mjesto poželjno za život.