Hrvatska premijera 6 Bachovih djela u Samoboru

Međunarodna ljetna škola mladih glazbenika Youngmasters ušla je u finale: samoborska kapela svetog Mihalja sinoć je bila rezervirana za poznatog njemačkog čelista Tobiasa Stosieka.

On je publici je priredio svojevrsnu glazbenu senzaciju: prvi je put, naime, u Hrvatskoj izveo svih šest Bachovih sonata i partita za violinu, u vlastitoj obradi za violončelo.

Ta je izvedba izuzetno naporna i zato izaziva ogromno poštovanje. To je bilo nevjerojatno spretno napravljeno, a prije toga bilo je potrebno skladbe i obraditi za taj instrument da bi se uopće mogle izvesti,  komentirao je predavač viole na školi Youngmasters prof. Wladimir Kossjanenko.

Dvosatna Bachova čarolija prvi je put izvedena na violončelu, a u Hrvatskoj se slična integralna verzija – i to na gitari - mogla čuti u izvedbi još jednog od predavača festivala Youngmasters Petrita Cekua.

Bilo je uzbudljivo čuti sve Bachove sonate i pratite u ovako divnom ambijentu, i uz ovako sjajnu publiku koja sudjeluje u izvedbi,  rekao je Petrit Ceku.

Tobias Stosiek, višestruko nagrađivani njemački čelist, prvi je put ovakvoga Bacha svirao u Njemačkoj, a samoborska izvedba bila je druga po redu: Svirati bez nota nije problem, ali problem je to da prsti ponekad ne idu toliko brzo koliko bi trebali,  napomenuo je Stosiek.

Čini se možda jednostavno, no najprije je valjalo Bachovu glazbu za violinu pretočiti u onu za violončelo:  Logičan način je bilo ići oktavu i kvintu niže, ali to nije dalo dobar zvuk jer nedostaje E žica violine. Zato sam neke akorde morao kratiti i rezati,  objasnio je Stosiek.

Hrvatski je jezik Stosiek naučio zahvaljujući ljubavi prema pijanistici Nataši Veljković, a učio ga je vozeći se u automobilu. Očito mu uz glazbu glatko teku i jezici.