Dubrovačko pozno ljeto u znaku glazbe

Počinje šesto izdanje poznatog festivala koji krajem kolovoza i tijekom gotovo cijelog rujna u Dubrovniku priređuje vrhunske koncerte klasične glazbe. Glavni akter programa, koji počinje večeras, Dubrovački je simfonijski orkestar.

Taj orkestar već šestu godinu organizira, naime, Međunarodni glazbeni festival „Dubrovnik u pozno ljeto“ koji okuplja mnoge međunarodno priznate umjetnike.

Šesto izdanje festivala otvorit će koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra u Kneževu dvoru kojim će ravnati australski dirigent Nicholas Milton, a solist će biti ukrajinski violinist Aleksey Semenenko, dobitnik nagrade Orlando na Dubrovačkim ljetnim igrama godine 2016.

Sigurno je za jedan festival koji dolazi nakon Ljetnih igara obveza da bude kvalitetan. Neću reći kvalitetan, nego vrlo kvalitetan, a to uspijevamo svih ovih godina prvenstveno zahvaljujući umjetnicima s kojima surađujemo jer je riječ o umjetnicima koji su naši prijatelji i prijatelji grada, a koji vole doći u Dubrovnik svirati,  napominje ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra Damir Milat.


Festival će trajati do 21. rujna, a bit će obilježene i dvije obljetnice: 145. godišnjica rođenja Sergeja Rahmanjinova i 100 godina smrti Claudea Debussyja.

Nastupit će brojni mladi glazbenici, ali i poznata i imena dubrovačke, hrvatske i europske glazbene umjetnosti: Na ovom festivalu bit će 13 izvedbi, od čega će 8 pratiti Dubrovački simfonijski orkestar, a preostalih 5 koncerata mješavina su komorne glazbe, jazza i off programa, koji nisu usko povezani, ali su vrlo zanimljivi,  kaže glazbeni direktor festivala Christoph Campestrini.

U sklopu koncerta koji otvara festival, a u suradnji s Laus akademijom, bit će dodijeljena i nagrada za mlade glazbenike koja nosi ime maestra Iva Dražinića.