Dojmovi autora naših filmova nagrađenih na festivalu u Hirošimi

„Biciklisti“ u režiji Veljka Popovića te „Manivald“ autorice Chintis Lundgren dobili su posebna priznanja ocjenjivačkoga suda 17. Međunarodnog festivala animiranog filma u Hirošimi.

Nagradu za Bicikliste obrazložio je ugledni estonski animator i karikaturist Priit PärnAko u istom filmu mogu vidjeti ultra brze bicikliste, predivne stražnjice i polugolog kapetana onda je to to! Nagrada je osigurana,  poručio je Pärn.

Pogledajte što su o svojim dojmovima za Vijesti iz kulture rekli autori filmova Veljko Popović i Chintis Lundgren, te producent Draško Ivezić:
Biciklisti su komedija začinjena erotikom i ljetnim bojama, koja zahvaća duh malog mediteranskog grada inspiriranoj slikarstvom Vaska Lipovca, stoji u priopćenju Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) u kojem se podsjeća da su na animaciji radili Goran Stojnić, Chloe Roux, Lucija Bužančić, Sander Joon i Mario Vrandečić. Producenti su Milivoj Popović i Veljko Popović (Lemonade 3D), a koproducenti Patrick Hernandez (Bagan Films) i Lado Skorin (3D2D Animatori). Film je nastao u koprodukciji Hrvatske i Francuske, a za distribuciju je zadužen zagrebački Bonobostudio.

Posebno priznanje filmu Manivald međunarodni je žiri dodijelio je zbog uporabe jednostavnog dizajna i pokreta protagonista zbog kojih se gledatelj pita što će se dogoditi sljedeće:  Redateljica je pametno (u)bacila 'udicu' u ovaj, na prvu, spor film koji ubrzo nakon toga postaje jako uzbudljiv,  stoji u obrazloženju nagrade koje prenosi HAVC.

Manivald je nastao u koprodukciji Kanade, Hrvatske i Estonije, a hrvatski je koproducent Draško Ivezić (Adriatic Animation) koji uz Chintis Lundgren potpisuje i scenarij, podsjećaju iz HAVC-a.

Uz Priita Pärna, ove su godine u međunarodnom žiriju bili i Ishu Patel (Kanada), Oxana Cherkasova (Rusija), Isabelle Favez (Švicarska) te Masao Maruyama (Japan) - redom svjetski poznati i priznati animatori.

Uz dva nagrađena rada, u Japanu su bila prikazana još četiri naša filma.

Uz Annecy, Ottawu i zagrebački Animafest, Hirošima je jedan od festivala koji imaju izravnu potporu ASIFA-e, krovne međunarodne institucije za animirani film.

Međunarodni festival animiranog filma u Hirošimi ove se godine 17. put održao od 23. do 27. kolovoza.