'Game of Stones' u Zagori

U sklopu programa Erasmus plus mladi u dobi od 18 do 30 godina iz Italije, Finske, Velike Britanije, Malte i Hrvatske sudjelovali su u projektu razmjene mladih ''Game of Stones'' u Dugopolju. Tijekom projekta mladi Europljani stekli su različita iskustva te proširili i poboljšali znanja o stvaranju filma i kreiranju video uratka. Boraveći u Vatrogasnom domu u Dugopolju mladi su učili o Dalmatinskoj zagori, o načinu života u tome podneblju o čemu su snimili šest filmova.

Realizaciju projekta organizirala je Akcijska lokalna grupa Zagora, osnovana prije tri godine koju čine predstavnici javnog i gospodarskog sektora s područja Dicma, Dugopolja, Klisa, Lećevice i Muća. Osim upoznavanja s osnovnim temama iz filmske umjetnosti naučili su proces stvaranja filma, pisanja scenarija, snimanje i montažu snimljenog materijala.

Naša ideja bila je stvarati priču oko motiva kamena koji je utkan u našu kulturu, povijest, kroz naš jezik i umjetnost, te nam nije bilo teško složiti priču koja će mladima približiti važnost kamena u Hrvatskoj. Tako smo uz stvaranje filmova, posjetili špilju Vranjaču, Mosor, Klišku tvrđavu i Split. Tijekom posjeta prirodnim i povijesnim znamenitostima naše zemlje, mladi iz Europe mogli su upoznati i nematerijalnu kulturnu baštinu poput mediteranske hrane i ojkanja i tako doživjeti način života u Dalmatinskoj zagori, rekla je voditeljica Akcijske lokalne grupe Zagora Marijana Botić Rogošić.

Ime projekta podsjeća na svjetski poznatu seriju 'Game of Thrones' koja se snimala na Kliškoj tvrđavi stoga je cijela priča o kamenu, prirodnim bogatstvima i umjetnosti objedinjena u nazivu 'Game of Stones'. Autori projekta pomoću medija i filmske umjetnosti prikazali su ljepotu, običaje i svakodnevicu Dalmatinske zagore, što je bio jedan od ciljeva projekta.