Smokvica - oaza sretnih ljudi

Demografske mjere pune pogodnosti pokrenuo je načelnik općine Kuzma Tomašić koji je na tu dužnost izabran prošle godine. Smokvica na otoku Korčuli ima 918 stanovnika, a program 'Sritna dica, sritna Smokvica - Smokvica misto sritne dice' već pokazuje i konkretne rezultate.

U tom demografskom programu vrtići i školski udžbenici roditelje ne stoje ništa, a za svaku prinovu u obitelji dobiju 5 tisuća kuna. Studenti  dobivaju stipendiju od 800 kuna na mjesec, a općina vodi računa i o prijevozu učenika i studenata financirajući dodatne autobusne linije te autobusne karte za djecu koja se školuju izvan otoka Korčule. Djeca do četvrtoga razreda osnovne škole dobivaju i božićne darove.

Smokvica je prošle godine imala petero rođene djece. Ove godine taj se broj udvostručio, a do kraja 2018. moglo bi biti ukupno 14 novorođene djece što je na broj stanovika Smokvice respektabilan broj. Ti pokazatelji potvrđuju uspješnost mjera i to u vrlo kratkome vremenu.

Preraspodjelom troškova te smanjenjem plaća, što načelnik općine smatra ulaganjem u budućnost, omogućili su provedbu tih mjera.

Poljoprivreda je jedna od glavnih djelatnosti toga kraja koja, uz turizam, osigurava dobru zaposlenost stanovništva čime pune proračun. Da bi došli do teško pristupačnih zapuštenih zemljišta, uređuju poljske putove kako bi za poljoprivredu još više zainteresirali i mlade i starije. S obzirom na dobru cijenu pošipa posljednjih godina na poljoprivredu se odlučuje sve više mlađih stanovnika Smokvice obnavljajući imanja svojih djedova.

Načelnik Smokvice Kuzma Tomašić po struci je tehničar za mehatroniku koji je prije pobjede na izborima bio trgovački putnik. Usto što je općinski načelnik, aktivni je član i DVD-a Smokvica s kojim ide i na intervencije gašenja požara te obavlja sve dužnosti koje to mjesto zahtijeva, prenosi Slobodna Dalmacija. Tomašić smatra da se taj model demografskih mjera može vrlo lako preslikati i na veće sredine.