Kolonija u Vugrovcu povezala slovačke i hrvatske umjetnike

Istaknuti likovni umjetnici iz Slovačke, koji su zajedno sa 14 kolega iz Hrvatske stvarali u Vugrovcu, predstavljaju se u gornjogradskoj Galeriji Kristofera Stankovića. 

Djela suvremenih hrvatskih i slovačkih umjetnika prošla su neobičan put - nastala su prošlog lipnja u slikovitom ambijentu zagrebačkog naselja Vugrovca gdje ih je na trodnevno druženje i stvaranje pozvala Hrvatska udruga likovnih umjetnika i likovnih kritičara.

Umjetnici su imali otvorene ruke pa su nastajala raznolika djela: od land arta, preko instalacija, do onih u klasičnim medijima - slike, grafike, crteži.

Tradicija i suvremenost umjetničkih praksi vrijedan je umjetnički projekt, a pokazuje koliko je kulturna baština prisutna u suvremenoj umjetničkoj praksi. Okupili smo doista i slovačku i hrvatsku elitu,  napominje autorica izložbenog projekta Sanda Stanaćev Bajzek.

Kod odabira eminentnih slikara iz Slovačke - Ormandika, Feketea i Gerboca - posredovala je Lydia Patafta, Slovakinja s dugogodišnjom zagrebačkom adresom.

Vrlo sam aktivna na toj međunarodnoj umjetničkoj sceni i volim stvarati mostove između Slovačke i Hrvatske. Zaista me to veseli i sretna sam što sam mogla sudjelovati u tom projektu,  istaknula je akademska slikarica Lydia Patafta.

Kolonija u Vugrovcu doista je stvorila mostove među ljudima. Inače sam zagovornica komunikacije licem u lice, a ne one na Facebooku, tako da sam srela neke ljude koje godinama nisam vidjela, a upoznala sam i neke nove zanimljive ljude,  komentira likovna umjetnica Ivana Ožetski.

Nakon vugrovečke kolonije ostaju i lijepe uspomene i novostvorena prijateljstva  - i ne samo to: djela svih umjetnika i ostaju u Vugrovcu.