Gulliver otvara novu sezonu Žar ptice

Zagrebačko Gradsko kazalište Žar ptica u novoj sezoni najavilo je tri premijerna naslova - adaptacije klasika svjetske književnosti za djecu upotpunjene jednim domaćim mjuziklom.

Sezonu 28. rujna otvara premijera predstave 'Gulliverova putovanja' koju prema legendarnom romanu Jonathana Swifta režiraju Saša Božić i Ksenija Zec.

Kako se ističe o najavi, Swiftov fantastični putopis o pomorcu koji na svoje putovanje u Liliput kreće prije više od tri stoljeća (1699.), oštra je satira onodobnog engleskog društva, koja ni danas ne gubi na aktualnosti.

Priča o drugačijem, velikom čovjeku u svijetu malenih govori o sveprisutnim problemima neprihvaćanja i nerazumijevanja svega onog što je različito i nepoznato,  stoji u najavi.

Gulliver se budi nasukan na dalekoj i nepoznatoj obali. Nakon prvotnog šoka prilagođava se novom načinu života, upoznaje kulturu, politiku, jezik i običaje zemlje Liliput koju razdiru ratovi i svađe.

Žar ptica postat će Liliput prema dramaturškom predlošku Nikoline Bogdanović, a igraju Marko Hergešić, Ante Krstulović, Gorana Marin, Amanda Prenkaj, Petar Atanasoski, Vesna Ravenšćak Lozić, Dunja Fajdić i Damir Klemenić.

Kazalište na Bijeničkoj ulazak u predbožićno vrijeme obilježit će 2. prosinca premijerom mjuzikla 'Taj divni Otov Božić', koji će prema tekstu Vesne Ravenšćak Lozić i na glazbu Bojana Jambrošića režirati Robert Bošković.

Na sjevernom polu je radno i užurbano. Djed i Baka Mraz sa svojim se timom vilenjaka pripremaju za još jednu Badnju noć u kojoj će Djed obići svijet i usrećiti milijune djece. No, vilenjak Boris, ljubomoran na glavnog Djedovog pomoćnika Ota za kojeg misli da živi savršen život, odluči kako ovaj Božić Otu i neće biti baš savršen,  najavljeno je.

U drugom dijelu sezone, u ožujku 2019., Žar ptica 'seli' u Berlin, u priču koju po romanu 'Tonček i Točkica' jednog od najcjenjenijih njemačkih pisaca za djecu Ericha Kästnera postavlja Anja Maksić Japundžić.

Ovaj Kästnerov klasik jedan je od prvih realističnih urbanih romana za djecu koji govori o jazu između bogatih i siromašnih, ali i snazi prijateljstva, koja nadilazi sve zapreke,  napominju iz Žar ptice.

Prije gotovo devedeset godina Kästner u svom romanu opisuje dva usamljena djetinjstva. Točkica ima sve, ali nažalost nema iskrene roditeljske pažnje i prilike za zajedničko obiteljsko druženje. Tonček, pak nema baš ništa osim ljubavi i brige za majku.

Priča je to o djeci iz različitih socijalnih sredina, koji će svojom djetinjom iskrenošću i plemenitošću jedno u drugome prepoznati srodnu dušu,  poručuju iz tog kazališta.

Službeni početak sezone bit će tradicionalna besplatna predstava za sve učenike prvih razreda i njihove roditelje u sklopu akcije 'Dragi prvoškolci dobro došli u vaše kazalište Žar ptica!', koja u nedjelju 2. rujna donosi predstavu 'Indijanska priča'.