Otvoren festival ilustracija 36 Mountains

Međunarodni festival ilustracija 36 Mountains, koji je u protekle četiri godine od studentskog projekta prerastao u mjesto na kojem se može saznati koji su dometi ilustracije danas, sinoć je otvoren u Galeriji Bačva Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) u Zagrebu.

Pokrenut s ciljem da se ilustracija približi širem krugu ljudi, festival u Zagrebu okuplja već afirmirane i mlade ilustratore iz svijeta i regije - ove godine njih ukupno 28, od čega i šest pozvanih umjetnika.

Pogledajte reportažu s otvorenja iz Vijesti iz kulture:U početku je to bila studentska izložba, moj studentski projekt putem kojega sam pozvala kolege da ispune blok za grupnu izložbu, no kako se interes povećavao uveli smo natječaj i ozbiljnije krenuli s festivalom koji bi bio posvećen crtežu, ilustraciji, novim crtačkim tehnikama,  rekla je umjetnica i organizatorica festivala Jelena Bando.

Središnja tema i naziv festivala nadahnut je serijom radova krajobraza japanskog umjetnika Katsushike Hokusaija pod nazivom '36 Views of Mount Fuji', što je odredilo i specifičan koncept za predstavljanje umjetnika.

Svaki autor ima slobodu u odabiru teme, izričaja i tehnike, od olovke i flomastera do akvarela i akrila, popunjava posebno dizajniran blok izrađen u japanskom stilu,  a ove godine zadatak je bio ispuniti stranice bloka obostrano.

Pokazalo se da s obzirom na zadani format i jednake kriterije za prezentaciju svi u startu imaju jednako pravo pokazati najbolje od sebe dok, primjerice, kod skupnih izložbi veću pozornost dobivaju veći formati,  napomenula je Bando.

Po njezinim riječima, ilustracija je danas u velikom zamahu, prisutna je u svim medijima, razvija nove stilove, spaja se s dizajnom, modnom industrijom, marketingom.

Uobičajena percepcija ilustracije povezuje se s knjigama i slikovnicama, a mi s blokom kao platformom za rad umjetnika želimo pokazati što je sve sada moguće napraviti s ilustracijom i u kojim sve smjerovima ona može ići,  istaknula je.

Uz 22 autora koje je na natječaju odabrao tročlani žiri (Jelena Bando, ilustratorica Klara Rusan KLARXY i likovni kritičar Marko Golub) na glavnoj izložbi se predstavlja šest pozvanih umjetnika - Sarme, Lisa Laubreaux, Ivo Matić, Natalija Škalić, Damir Sobota i Ivana Armanini.

Umjetnici dolaze iz Hrvatske, Francuske, Italije, Danske, Nizozemske, Srbije, Crne Gore i Slovenije

Među odabranim umjetnicima su Iris Bakker, Rina Barbarić, Nenad Cizl, Karla Čurčinski, Srđa Dragović, Andrej Drožđan, Klasja Habjan, Matea Jurčević, Sofija Kamasi, Dragan Kordić, Lea Levi, Agata Lučić, Apolonija Lučić, Laura Martinović, Ivan Mesaroš, Oleg Morović, Ivana Mrčela, Marina Milanović, Imelda Ramović, Anja Sušanj, Resli Tale i Ellis van der Does.

U Kući arhitekture Oris večeras će predavanja održati grafiter Lonac, sarajevska umjetnica Imelda Ramović, grafički dizajner i ilustrator Srđa Dragović te kreativni direktor iz agencije 404 Fran Mubrin. Dan kasnije na istom mjestu održat će se kreativne radionice.

Priređen je i glazbeni program, a ulaz tijekom sva četiri dana trajanja festivala je besplatan.

Ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska uoči otvorenja doznala je detalje o programu: