U Splitu 9. MAG festival – međunarodni festival komorne glazbe

MAGfestival organiziraju Udruga mladih akademskih glazbenika (MAG) i Muzeja grada Splita, a deveto izdanje po redu održat će se od 30. kolovoza do 9. rujna. Tijekom prvih osam godina na MAGfestivalu, koji je nositelj prestižne etikete EFFE Festival Label, na MAGfestivalu nastupilo je preko 260 hrvatskih i inozemnih glazbenika, a koncerti su privukli preko 7500 posjetitelja što je za festival klasične glazbe izvrsna brojka.
 
Ovogodišnji glazbeni program donosi pet koncertnih večeri na kojima će nastupiti renomirani komorni sastavi iz zemlje i inozemstva, komorni sastavi koji tek traže svoju afirmaciju, ali i mladi glazbenici koji će po prvi puta dobiti priliku da se predstave na velikoj sceni.

Festival će u četvrtak, 30. kolovoza otvoriti atraktivni, međunarodno priznati kvartet saksofona Mobilis iz Austrije, koji će izvesti stilski raznolik, ali pomno oblikovan program na kojem će se naći i skladba splitskog saksofonista i skladatelja Gordana Tudora. Festivalski ansambl – MAG ansambl, opet priprema glazbenu poslasticu. U subotu, 1. rujna u izvedbi članova Udruge MAG i gostiju čut ćemo komorne skladbe Martinůa i Dohnányja nastale u 20. stoljeću, djela koja se rijetko izvode na pozornicama u Hrvatskoj. I ove godine MAGfestival daje svoj doprinos promociji hrvatskog glazbenog stvaralaštva. U utorak, 4. rujna, u jedinstvenom ambijentu katedrale sv. Dujma Trio LUR će izvesti djela hrvatskih skladatelja nastala u periodu od baroka pa sve do suvremenog doba. Posebna misija MAGfestivala je omogućiti mladim komornim sastavima da se predstave široj javnosti i tako dobiju poticaj za daljnje djelovanje. Tako će nam se ove godine u petak 7. rujna predstaviti Trio Slavenski sastavljen od nagrađivanih mladih hrvatskih glazbenika. Za kraj festivala, u nedjelju 9. rujna,  sve posjetitelje očekuje glazbena poslastica Zagrebački kvartet. Slobodno možemo reći jedan od najuglednijih hrvatskih komornih sastava, s gotovo stoljetnom tradicijom, dolazi u Split nakon nekoliko godina, prvi puta održati koncert u okviru MAGfestivala te će izvesti kapitalna djela napisana za ovu vrstu sastava.

Josip Dragnić,direktor MAGfestivala govorio je o Festivalu za emisiju Dobro jutro, Hrvatska dok su Duo Bardo - Mia Grubišić, violončelo i Yaroslav Sadovyy, klarinet izvedbom 'Disco toccate' uživo najavili ovo iznimno glazbeno događanje u Splitu.