Ri gastro: Tjedan smokava u riječkim restoranima, konobama, slastičarnicama

Neki smokvu smatraju superhranom, drugi je nazivaju kraljicom ljetnog voća, omiljenom u zemljama koje oplahuje Sredozemno more. A u Rijeci su smokvi i jelima od smokve posvetili - Gastro tjedan. Od danas do 8. rujna u 18 ugostiteljskih objekata u Rijeci na meniju će se naći slastice, ali i slana jela od smokve.

Smokva - biljka koja je već tisućljećima dio zdrave mediteranske prehrane, ujedno i potvrda ekološkog okruženja i u takvome uspijeva, stoji u najavi Tjedna smokava.

Od 1. do 8. rujna održava se Tjedan smokava, a u okviru manifestacije Ri gastro kojom se promoviraju lokalne i sezonske namirnice lokalnoga kraja, a ovaj put i Mediterana, s obzirom da je smokva predstavnica zdrave mediteranske prehrane već tisućljećima, rekla je koordinatorica programa Ri Gastro Turističke zajednice Grada Rijeke Sanja Krmpotić. Riječki će ugostitelji tijekom tjedna pripremati uglavnom slastice, ali bit će i ponešto slanih jela obogaćenih smokvom, da bi posjetitelji vidjeli kako smokva funkcionira u tim slanim jelima, najavila je.

Popratni program Ri gastra ovaj put je u ležernijem stilu s obzirom da još uvijek uživamo u posljednjim danima ljeta, rekla je Krmpotić. Dio programa vezan je i uz otvorene prostore, poput glazbenog programa, zatim imamo prikazivanje u petak 7. rujna navečer filma koji je vezan uz ekologiju, s obzirom da je smokva ekološka biljka sama po sebi, a Ri gastro ima dodatnu dimenziju edukacije - bit će prikazan nagrađivani francuski film 'Sutra', koji pokazuje na koji način čovjek svojim osobnim angažmanom može pobojšati kvalitetu vlastitog života, ali i života zajednice u kojoj živi, naglasila je Sanja Krmpotić.

Dodala je kako je u okviru manifestacije je i slastičarska radionica u slastičarnici Ebba's Cuisine te istaknula novog partnera - trgovinu Špajza, prvu zero-waste trgovinu u Rijeci, koja će imati promotivnu prodaju proizvoda sa smokvama.