Ljubav i skrb o lipicancima u Đakovu je način života

Uzgoj lipicanaca, tih plemenitih životinja, na UNESCO-ovu je popisu nematerijalne kulturne baštine. Državna ergela Đakovo i Lipik skrbi da tako i ostane. U eri iseljavanja iz Slavonije, neki mladi Đakovčani  budućnost vide upravo u uzgoju i treniranju konja.

Bila je to ljubav na prvi pogled! I tako već 16 godina ovi su veličanstveni ljepotani dio života Katarine Ćorić (21). Baka me dovezla s pet godina na Ergelu i tako sam se zaljubila u konje. Pogledali smo sve konje i ja sam tad rekla da ja želim ići na jahanje,  prisjeća se Katarina, zaposlenica Državne ergele Đakovo. Nekada hobi, danas je životni poziv ovoj najmlađoj zaposlenici Državne ergele Đakovo. Ujutro počinjemo raditi u šest sati, nahranimo sve konje, kad konji pojedu, krenemo ih četkati-timariti, čiste se boksovi. Nakon toga svaki konj ima trening od sat vremena, kupanje i to je to…,  opisuje svoj radni dan Katarina. Njezina je osnovna zadaća obuka mladih konja. Iako joj je svaki od njih drag na svoj način, jedan joj je ipak srcu najbliži. To je Maestoso Mara, star je šest godina, zovemo ga Bebi - zato što je mala maza. S njim sam počela raditi prije tri godine, znači kad je imao tri godine. Aktivno se natječe i često osvaja prva mjesta.  Trening traje otprilike 45 minuta ili duže ako se pripremaju za turnir. Uvježbavaju hod, kas i galop. To su neke osnovne stvari što treniramo s njima, i onda treniramo posebne elemente što se traže u dresurnim programima.

Zadaća Državne ergele nije samo obuka i trening mladih konja. Višestoljetni uzgoj plemenitih lipicanaca, odvija se na dvije lokacije, u središtu i na Ivandvoru 6 km izvan grada. To je dom za 160 grla, pastuha, kobila i podmlatka. Na samoj Ergeli, na Ivandvoru je reprodukcija. Tamo, znači, kobile se ždrijebe. Podmladak i grla koja navrše, kad navrše tri godine, muška grla dolaze u kategoriju iz omadi u kategoriju pastuha i dolaze ovdje u pastuharnu. Zadatak je pastuharne obuka i trening mladih grla. Kao i redovan trening mladih grla koji su ovdje smjestiti, koji su uključeni u sport,  naglašava Ivan Kuna, upravitelj Državne ergele Đakovo. U tome Ergela zauzima zapažena mjesta. Kao najstarija ergela u Europi, ona je živi spomenik povijesti i tradicije uzgoja konja. Velika je važnost za državu, s obzirom na to da su to zaštićene pasmine lipicanac, a jedina je ergela u Đakovu i Lipiku takvog tipa. Država je uzela pod svoj patron kako bi zaštitila i uzgoj i samu instituciju,  dodaje Mirko Damjanović, ravnatelj Državne ergele Đakovo i Lipik. Danas pak postoje naznake koje mogu dokazati da uzgoj konja na ovom prostoru postoji duže od same ergele. Postoje zapisi od 400 godina poslije Krista da su na području Ivandvora postojao uzgoj konja. Znači možemo reći: imamo 512 godina uzgoja konja u Đakovu… ,  objašnjava ravnatelj Damjanović.

Turistička ponuda ergele objedinjuje kulturno-povijesni, ruralni i tradicijski doživljaj istočne Slavonije. Takva ponuda privlači sve više domaćih, ali i stranih turista. Ove godine obilježava se 512 godina osnutka đakovačke ergele i 212 godina uzgoja konja lipicanske pasmine. To će se proslaviti na Danima otvorenih vrata u Ergeli 15. rujna. Ovo je godina 2018., koja je Europska godina kulturne baštine pa je ujedno prekrasna prigoda da obilježimo i rođendan đakovačke ergele,  naglašava Silvija Butković, turistički odjel Državne ergele Đakovo.

Tradicija uzgoja lipicanci nalazi se i na UNESCO-ovoj listi nematerijalne kulturne baštine. Očuvanje tradicije zasigurno jamče i mladi jahači, poput Katarine i mlade jahačice Maje Kunštić. Ljubav i skrb o četveronožnim ljepotama u Đakovu je način života, pa stoga i ne čudi već više od pola tisućljeća tradicije.