Nevjerojatni maraton novozelandskih pingvina

Svake godine u prosincu pingvini s dugim plavim obrvama s obala Novoga Zelanda plivaju dvomjesečni maraton koji ih vodi na pola puta do Antarktike i natrag.

Znanstvenici su ih nedavno prvi put uspjeli pratiti posebnim uređajima i zabilježiti nevjerojatnu razdaljinu koju prijeđu. O pingvinima, univerzalno obožavanim zvijezdama animiranih filmova, u znanstvenom se smislu zapravo i ne zna mnogo. Oko trećine svjetske populacije pingvina živi na Novom Zelandu, gdje su sastavni dio krajobraza. Ali se mnoge vrste pingvina smatraju ranjivima ili ugroženima.

Dosad nije bilo poznato kamo jedna od vrsta, Fiordlandski pingvin (Eudyptes pachyrhynchus), poznata po plavoj kresti na glavi, svake godine putuje u potrazi za hranom. Zoolozi su pretpostavljali da ostaju negdje blizu obale, ali kako bi to potvrdili na 20 su pingvina pričvrstili satelitske uređaje za praćenje.

Moja prva reakcija je bila da nešto ne valja s uređajem, rekao je voditelj projekta Thomas Mattern sa zoološkog odjela novozelanskog sveučilišta Otago. Kasnije sam bio potpuno zbunjen i zapanjen, kamo idu i gdje će stati, ispripovijedao je.

Pingvini su doplivali na pola puta do Antarktike, u područje gdje se tople sjeverne sudaraju s hladnim južnim vodama. A onda su se okrenuli i zaplivali natrad prema Novo Zelandu. Na tom kružnom putovanju jednoj je ženki zabilježen 6.801 preplivani kilometar u 67 dana. A ni ostali nisu mnogo zaostajali za njom.

Istraživanje je potvrdilo da su pingvini među najboljim plivačima na planetu.