'Čudak Šumek' - prva premijera Male scene u novoj sezoni

Zagrebačko kazalište Mala scena svoju će novu kazališnu sezonu otvoriti u četvrtak, 6. rujna premijerom predstave "Čudak Šumek" autorice Ivane Francišković Olrom u režiji Morane Dolenc, koja je najavljena kao inspirativna ekološki svjesna predstava koja nastaje kao spoj dramskog i lutkarskog.

Svako mjesto ima svoju priču, svoju legendu, a svako mjesto ima i svog čudaka. Tako i Vrlingrad ima svoju legendu. Legendu o Šumeku - Čudaku Šumeku,  stoji u najavi.

Navodno se Šumek nekada zvao Veljko i bio je skroz normalan tip. No, Šumeku se u jednom trenu zacrnilo i otišao je duboko u šumu. Otada je prošlo mnogo godina i o Šumeku se ništa nije znalo - osim da je čudak i legenda,  dodaje se.

Što mu se dogodilo i zašto je pobjegao daleko od grada otkrit će nova ekološka i inspirativna predstava nastala prema jednoj od najljepših hrvatskih slikovnica autorice Ivane Francišković Olrom i ilustratorice Gordane Ivković.

U režiji višestruko nagrađivane redateljice Morane Dolenc i koprodukciji Male scene i Kotar Teatra, predstava 'Čudak Šumek' razvila se kombiniranjem dramskog i lutkarskog, iz čega je nastao zanimljiv spoj u kojem glumci stvaraju svoj kod igre koji se prenosi na lutke, ali i na masku koja je zapravo spoj između lutkarskog i dramskog kazališta.

Glumačku postavu čine Marija Kolb, Matija Kezele i Mark Šokčić, a u predstavi se po prvi put koristi nova tehnika u lutkarstvu - drvene lutke mogu mijenjati izraze lica. Izradu lutaka i kostima potpisuje Luči Vidanović.

Autorski tim predstave čine i dramaturginja Anja Pletikosa, scenograf Leo Vukelić, skladatelj Vlatko Panić, oblikovatelji svjetla Domagoj Klasić i Ivan Štrok, a likovno oblikovanje potpisuje Jelena Radmanović.

Uoči premijerev ekipa predstave gostovala je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska: