Noći Dioklecijana

Dani Dioklecijana prepoznatljiva su manifestacija grada Splita. Ove godine manifestacija traje od 18. svibnja do 21. rujna kako bi svi strani i domaći posjetitelji doživjeli antiku uživo.

U sklopu Dana svaki dan točno u podne na carskom trgu Peristilu, sve okupljene pozdravljaju car Dioklecijan i carica Priska uz rimske pretorijance u uprizorenju 'Smjene straže'. Projekt je to pod vodstvom Hrvatskog narodnog kazališta Split, koji se pokazao kao jedna od glavnih atrakcija koja pruža jedinstven doživljaj turistima.

Dane Dioklecijana ove će godine učiniti jedinstvenim i manifestacija Noći Dioklecijana i projekt Rimski đir u sklopu kojeg sve u Splitu jednom mjesečno (preostaje još  21. rujna) očekuju tematske večeri, rimska povorka, borbe gladijatora, atraktivni plesni nastupi. Dioklecijanova legija i ove godine oživiti će antičku prošlost i kroz projekt Živi muzej na bedemu Cornaro, vratiti nas u svakodnevni život starih Rimljana. Brojni građani i turisti iskoristili su priliku i osjetili jedinstvenu atmosferu koju donose Dani.

Veliko finale bit će sutra u Noći Dioklecijana. Svi koji odjenu toge i pridružite se Noćima imat će pristup u podrume Dioklecijanove palače u kojima će moći uživati u pravoj rimskoj gozbi.

Više o tome za Dobro jutro  govorili su Renata Lovrinčević, koja je ovogodišnja carica Priska, Robert Kurbaša, car Dioklecijan, Tonči Šundov, organizator Dana dioklecijana, Alijana Vukšić, direktorica TZ Split te Ivan Gojsalić i Kruno Grgurević, učitelji kuharstva u splitskoj Turističko ugostiteljskoj školi.