Igrama s otpadom najmlađi Opatijci najavili Zelenu čistku

Ljetnom igraonicom s otpadom za djecu okupljenu oko ljetnih aktivnosti Društva 'Naša djeca' Opatija najmlađi Opatijci i Žmergovi te europski mladi volonteri najavili su Zelenu čistku - globalnu akciju čišćenja divljih odlagališta otpada koja će se održati 15. rujna u 150 zemalja.

Dugogodišnja suradnja Udruge Žmergo i Društva 'Naša djeca' Opatija svako ljeto obilježena je zabavnim i edukativnim aktivnostima za djecu.

Aktivnosti osmišljavaju, pripremaju i provode Žmergovi mladi međunarodni volonteri koji u Opatiji borave i sudjeluju u životu zajednice u sklopu Europske volonterske službe na projektima Udruge Žmergo vezanim za održive životne stilove i razne okolišne teme, objavili su članovi udruge.

Žmergovi su volonteri krajem kolovoza proveli prekrasno poslijepodne s djecom igrajući s njima interaktivne igre izrađene od raznih kategorija otpadnog materijala.

Uz zabavu, djeca su učila o otpadu, štetnom utjecaju na okoliš, pravilnom odvajanju i zbrinjavanju, njegovoj ponovnoj upotrebi te kako na različite načine u svakodnevnom životu iskoristiti njegov potencijal,  ističu iz Udruge Žmergo.

Najviše oduševljenja među mališanima izazvalo je dugačko uže za preskakanje napravljeno od iskorištenih plastičnih vrećica, a ljetna igraonica bila je idealna najava za najveću nacionalnu okolišnu volontersku akciju u Hrvatskoj.

Riječ je o Zelenoj čistki koja će se ove godine iznimno održati 15. rujna kada će se Hrvatska pridružiti 150 zemalja cijelog svijeta koje će na isti dan s građanima volonterima čistiti divlja odlagališta otpada diljem svojih zemalja,  napominju članovi udruge.