'Sve što se događa mora biti poznato'

'Sve što se događa mora biti poznato' grupna je izložba koja prikazuje radove triju mladih slovenskih umjetnica, a otvara se u utorak, 4. rujna, u zagrebačkoj galeriji VN.

Na koji način nova generacija umjetnika nastanjuje suvremeni online okoliš? Kako odgovara na imperativ dijeljenja sadržaja koji produciraju, na strah od toga da će nešto propustiti (FOMO - fear of missing out / strah od propuštenog), na popularizaciju praksi prisvajanja i ponovne upotrebe, na progresivno uništavanje privatnosti koji korporacije više manje pretjerano slijede, na uvjete života riba u akvariju?

Ova pitanja odzvanjaju u većini radova koji se predstavljaju na izložbi koja donosi radove mladih slovenskih umjetnica - Dorotee Škrabo, Sare Bezovšek i Nike Ham, najavljuju iz Galerije VN.

Radovi tih mladih umjetnica selektirani su i producirani unutar U30 inicijative čiji je cilj podrška novim produkcijama mladih slovenskih umjetnika koju organizacija Aksioma provodi posljednjih pet godina.

Izložba nas prisiljava da promislimo relevantnost tih pitanja i rada mlađe generacije umjetnika, koji nikada nisu imali priliku živjeti u drugačijem tehnološko-društvenom okružju,  ističu organizatori ove interesantne izložbe. Izložba po prvi puta predstavlja u inozemstvu rad tih triju slovenskih umjetnica.

Educirana u području umjetnosti i dizajna Dorotea Škrabo shvaća produkciju slika kao performativnu gestu na način da umjetnička djela ne možemo shvaćati kao autonomne artefakte, već tragove umjetnika; a gledatelji nisu konzumenti završenih artefakata već aktivni sudionici procesa koji je u tijeku,  napominju organizatori.

Njeni posljednji radovi se fokusiraju na beznačajnost instantnog konzumiranja online slika i na popularizaciju praksi remiskiranja i činjenjem prepoznatljivim postojećeg sadržaja, uključujući povijesna remek - djela.

U svojim video radovima i grafikama Sara Bezovšek pokazuje interes za ekstremno nasilje i strahove ljudi na internetu i društvenim mrežama, kao i za slatke i duhovite teme,  ističu organizatori dodajući da ona radi s vizualnim elementima koje dijele mlađi korisnici komunicirajući na platformama za društveno umrežavanje kao što je Facebook, putem emotikona, memova, slika ekrana i You tube videa.

Obrazovana kao slikarica i aktivna u tom polju, Nika Ham dijeli svijest svoje generacije o životu kao performansu u tijelu koji igramo pod budnim okom sveobuhvatnog, distribuiranog, raznorodnog nadzornog aparata, koji čine nadzorne kamere, mrežne kamere, pametni telefoni i mrežni kolačići.

U projektu produciranom unutar U 30 platforme, ona je sakupljala i koristila snimke unutarnjeg nadzornog sustava muzeja suvremene umjetnosti u kojemu je radila neko vrijeme. Kad nitko nije bio prisutan, Ham je plesala i izvodila performans za kameru,  pojašnjava se u najavi izložbe.

Izložba ostaje otvorena do 29. rujna.