Posljednji ispraćaj Arethe Franklin, kraljice soula

Kraljica soula Aretha Franklin danas će biti pokopana u Detroitu. Ispraćaj Arethe bit će u protestantskoj crkvi Greater Grace Templeu uz nazočnost obitelji i prijatelja. Bivši predsjednik Bill Clinton održat će govor, a glazbene zvijezde kao što su Stevie Wonder, Faith Hill, Ronald Isley, Chaka Khan i Jennifer Hudson uveličat će posljednji ispraćaj.

Višestruka dobitnica Grammyja, Aretha Franklin najpoznatija po hitovima 'Respect' (1967) i 'I Say a Little Prayer' (1968) posljednji put je nastupila u studenom prošle godine za fondaciju Eltona Johna u borbi protiv AIDS-a u New Yorku. Prije toga je pjevala u Philadelphiji u kolovozu. Opisujući nastup njezin prijatelj i novinar Roger Friedman je tada poručio: Bila je to čudesna izvedba s obzirom na njezinu iscrpljenost i dehidraciju.

Aretha je prva žena koja je uvrštena u Rock and Roll Hall  kuću slavnih, 1987. godine. Tijekom svoje dugogodišnje karijere, Franklin je osvojila 18 Grammyja, uključujući jedan za životno postignuće. Među brojnim hitovima Arethe Franklin, još se ističu '(You Make Me Feel Like) A Natural Woman' (1968), 'Day Dreaming' (1972), 'Jump To It' (1982), 'Freeway of Love' (1985) i 'A Rose Is Still A Rose' (1998). Godine 2005. predsjednik George W. Bush odlikovao ju je Predsjedničkom medaljom slobode, najvišom američkom civilnom nagradom.

Cijeli svijet moći će uživo pratiti sprovod glazbene dive jer će ga izravno prenositi CNN i Fox News, a live stream bit će omogućen preko Associated Pressa.