Otvoren splitski MAG festival

Koncertom međunarodno priznatog austrijskog kvarteta saksofona Mobilis u Splitu je sinoć počeo međunarodni festival komorne glazbe - MAG festival.

Na programu je pet iznimno zanimljivih i atraktivnih koncertnih večeri, koje se devetu godinu održavaju u organizaciji Muzeja grada Splita i Udruge mladih akademskih glazbenika.

Na MAG festivalu do sada je nastupilo više od 260 hrvatskih i inozemnih glazbenika, a koncerte je posjetilo oko sedam i pol tisuća ljudi - što je za festival klasične glazbe izvrstan podatak.

Magični spoj klasične glazbe i jedinstvene gotičke dvorane u srcu Dioklecijanove palače i devetu je godinu pun pogodak.

To je spoj muzeja, likovnosti i glazbe. I ove godine u jedinstvenom prostoru gotičke palače imamo koncerte koji nedostaju gradu. Kad je festival krenuo, takvih je događanja bilo malo, ali isplatilo se i mislim da idemo u dobrom smjeru - prema desetom festivalu,  rekla je ravnateljica Muzeja grada Splita Branka Brekalo.

Na ovogodišnjem devetom MAG nastupaju renomirani komorni sastavi iz zemlje i inozemstva, komorni sastavi na putu afirmacije i mladi glazbenici kojima će ovo biti debitantski nastup na velikoj sceni.

Festival je počeo nastupom austrijskog sastava Mobilis, a posebno bih izdvojio nastup slovenskog trija LUR u katedrali sv. Dujma – oni će izvesti djela naših autora tako da ćemo imati i večer hrvatskih skladatelja,  napomenuo je umjetnički voditelj festivala Josip Dragnić.

Za kraj festivala u nedjelju, 9, rujna, čuva se glazbena poslastica: Zagrebački kvartet, jedan od najuglednijih hrvatskih komornih sastava.