Suvremena topografija u animiranom GIF formatu

Promjene gradova, njihov rast, smanjenje, rušenje i zelenilo, prikazane u danas popularnom animiranom GIF formatu, teme su izložbe Suvremena topografija koja se večeras u 20 sati otvara u Galeriji 90 60 90 zagrebačkoga Pogona Jedinstvo.

Fokus topografskih istraživanja proteže se od najupečatljivijih obilježja površine Zemlje do onih najmanjih koji utjelovljuju lokalnu povijest i kulturu, stoji u najavi izložbe Suvremena topografija koja prati ove najmanje jedinice, poput rušenja Pruitt Igoe 1972. godine, ili preko zemljovida koji prikazuju ISIS teritorijalnu kontrolu od siječnja 2014. do najnovijih djela arhitekata i umjetnika.

Osim dva arhivska rada, izložba uključuje 15 sudionika, prikazujući animirane GIF-ove koji većinom predstavljaju vizualni segment njihovih većih projekata,  najavljuju iz Galerije 90 60 90 dodajući da je izložba fokusirana na taj format jer se radi o dokumentarnoj fotografiji i manipuliranoj slici, koja može predstavljati promjene prostora i istovremeno je vezana za kibernetički prostor.

Zemljopisno, izložba se okreće Maldivima, Meksiku, Siriji i gradovima Berlinu, Kairu, Yerevanu, St Louisu, Rijeci (Europskoj prijestolnici kulture 2020.), Novom Sadu (Europskoj prijestolnici kulture 2021.), Splitu, Beogradu. Trg Tahrir u Kairu vidljiv je prije, tijekom i nakon prosvjeda 2011. godine koji su smaknuli egipatskog predsjednik Hosnia Mubaraka.

Izložba na taj način uključuje djela arhitekata, umjetnika i urednika, od kojih su svi koristili animirane GIF-ove da prezentiraju svoja djela vezana za prostorne probleme. Animirani GIF je medij koji je simptom de-teritorijalizacije kada se brišu granice između vremena i prostora.

Istovremeno, taj format ima sposobnost dokumentiranja promjena u povijesti, utjelovljenja progresivnih arhitektonskih koncepta i daje kritičko promišljanje društvene stvarnosti, napominju organizatori zaključujući da ima sposobnost predstaviti one najmanje promjene u topografiji koje mogu uvelike utjecati na život.

Izložba je ostvarena realizira kao dio nezavisnog kustoskog projekta GIF and Architecture: Visual Practice as Critique, kustosica je Sonja Jankov, a ostaje otvorena do 7. rujna.