Zagrebački Trg kralja Tomislava

Mnogi Zagrepčani i njihovi gosti, složit će se da je Trg kralja Tomislava jedan od najljepših u gradu, ako ne i najljepši. U njegovoj čaroliji uživa se u svim godišnjim dobima, pa tako i u ovo vrelo ljeto.

Onima koji vlakom stižu u hrvatsku metropolu prvu dobrodošlicu nakon izlaska iz Glavnoga kolodvora zaželjet će jedan kralj! I to ne bilo koji, nego prvi i najslavniji hrvatski kralj: Tomislav. Upravo je njegovim imenom počašćen najljepši zagrebački trg – popularni Tomislavac.  S njega se pruža jedinstven pogled na neke od simbola grada: Umjetnički paviljon, katedralu, zelene vrhove Medvednice, slikovite krovove grada… Svaki kutak priča zanimljive i lijepe priče, o povijesti, ali i sadašnjosti.

Ljeti je odjeven u cvijeće, zelenilo, s fontanom na kojoj se rado osvježavaju turisti, a prava pozicija za selfie je - posvuda. Trg kralja Tomislava počesto se doživljava kao vlastiti vrt, park gdje se voli družiti uz dobru knjigu, dobro društvo, dobru glazbu. Neki izaberu i meditativnu osamu.

Zimski je, pak, Tomislavac potpuno drukčiji od ljetnoga. Zagrebačkom adventu podari pravu ledenu bajku. Upravo taj bijeli božićni ugođaj inspirirao je mladog maketara Mateja Kinčića za zahtjevni graditeljski pothvat. Mehanička podloga za zimski ugođaj Trga kralja Tomislava jedan je od najvećih izazova za mudre glave velikih dječaka iz Backo mini expressa, jedne od najvećih privatnih maketa željeznice u Europi. Priča o Trgu kralja Tomislava, ali i o vlakovima iz mašte dotutnjila je iz dječačkih snova Antuna Urbića Backa po kojem je i dobila ime.

Bili u Zagrebu zimi ili ljeti, Trg kralja Tomislava neće vas razočarati. A kakva se tek odijevanja i razodijevanja boja događaju u proljeće i jesen - o tome u nekoj drugoj priči…