Nakon 33 godine dovršen film Orsona Wellesa

"Druga strana vjetra", iznimno eksperimentalni film kojeg je proslavljeni redatelj Orson Well ostavio nedovršenog, 33 godine nakon njegove smrti ipak je završen. 

Predstavljen je jučer na Venecijanskom filmskom festivalu, izvan konkurencije, nakon što je prošle godine u Parizu pronađeno više od stotinu sati materijala koji su u produkciji Netflixa montirani u dvosatni film.

Welles je na filmu radio između 1970. i 1976., no odustao je zbog nedostatka sredstava. Film ima autobiografske detalje i govori o starom redatelju koji se vraća iz Europe u Hollywood pokušavajući napraviti film kojim će vratiti popularnost.

U filmu glumi nekoliko velikih holivudskih imena poput Johna Hustona i Petera Bogdanovicha, još jednog starijeg redatelja i Wellesovog osobnog prijatelja koji je pomogao u dovršetku filma.

Tijekom ručka 1971. Welles "se okrenuo prema meni i iznenada mi rekao: 'ako mi se išta dogodi, obećaj mi da ćeš dovršiti film'", rekao je Bogdanovich.
Wellesova kći Beatrice priopćila je kako je dovršavanje filma "ne samo neuobičajeno nego i veoma emocionalno", no priznala je da bi njen otac to možda učinio drugačije.

Welles, čest gost u Zagrebu u kojem je snimio i ekranizaciju "Procesa" Franza Kafke, preminuo je u Hollywoodu 1986., u 70. godini. Njegov najpoznatiji film je "Građanin Kane" iz 1941. godine, često proglašavan najboljim svih vremena.